Bezpochyby největší letošním festivalem dobrého piva a kvalitní hudby proběhl o uplynulém víkendu v areálu litovelského pivovaru. Nejoceňovanější české pivo, vařené stále poctivou staročeskou metodou, přijel ochutnat i největší český hitmaker současnosti Michal David. A nechyběl u toho ani PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

 

Ten, v pro něj netypickém prostředí, pak vystřihl své největší hity i zcela nové písně v originálním bigbítovém aranžmá. Kolena se při nich podlamovala i zavilým metalistům. „Já mám opravdu vztah i k pivu. Teda né, že bych ho pil denně, ale občas si ho rád dám,“ prozradil v Litovli David a na adresu našeho hanáckého piva dodal: „Musím říct, že tohle pivo je fakt moc dobrý. Dobře zažene žízeň. Jsem s ním maximálně spokojenej.“

Vedle Michala Davida zazpívaly na litovelských hudebních scénách Šrouby a Matice, Kristýna, Desmond, Legendy se vrací, O5 a Radeček či Perseus Mirka Spilky. Vrcholem akce pak bylo vystoupení, s litovelským pivovarem neodmyslitelně spojeného, Straceného Ráje s frontmanem Mírou Ošťádalem, toho času senátorem ČR. Večerníku důvěrně prozradil, že hraní a zpívání ho ovšem baví víc než politika.

Litovelský otvírák, který vznikl před dvaceti lety jako benefiční akce na pomoc obnovy Litovle, poté, co v roce 2003 město zpustošilo tornádo, se za roky svého fungování stal největším festivalem v ČR, spojujícím pivo a špičkovou muziku.

Letošní ročník nabídl veškerý litovelský sortiment, který tekl z několika desítek píp. Největší zájem ovšem byl o klasiku, vlajkovou loď pivovaru – jedenáctku Moravan, kterou emeritní sládek Miroslav Koutek uvařil poprvé před čtyřiceti lety.

Otvírákem litovelský pivovar také oslavil 130 let od svého založení. „Jsme věrní odkazu Josefa Svozila, který pivovar založil. Pivo stále vaříme poctivou staročeskou pivovarskou metodou, a vyznamenání, která pivovar od svého založení sbírá, jsou důkazem, že je to správná cesta,“ řekl Večerníku emeritní sládek litovelského pivovaru Miroslav Koutek.