Největší prostějovský park Kolářovy sady navštěvují denně stovky lidí. Někteří jen projdou, další si ale přijdou zacvičit, zabruslit na okruhu nebo posedět. Pro ty všechny by nově mělo vzniknout turistické zázemí u vstupu do parku z Riegrovy ulice. Záměr by měla již zítra, tj. v úterý 26. ledna, projednat rada města Prostějov. Co vše by projekt měl obsahovat, prozradila náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.

„Rádi bychom zde vybudovali kontejnerové toalety obložené dřevem, aby pěkně zapadaly do okolí. U toho dále ještě posezení a nabíjecí stanici pro elektrokola,“ sdělila Večerníku.

Odpočinkové místo s toaletami by mělo vzniknout blízko nedávno vybudovaného workoutového hřiště. „Návštěvníci Kolářových sadů i cyklisté projíždějící městem – a není jich málo – by si zasloužili místo, kde si mohou odpočinout a v případě potřeby si odskočit na toaletu,“ domnívá se Milada Sokolová, která doufá v prosazení návrhu.

Podobný se už v minulém volebním období probíral mezi zastupiteli. Hovořilo se o vzniku veřejných toalet v sousedství hvězdárny nebo také kavárny v prostoru bývalé skautské klubovny. Na tyto debaty si vzpomíná jeden z opozičních lídrů Jan Navrátil. „Před několika lety se řešilo, zda by měly vzniknout toalety, nebo i kavárna. Tu bych nedělal, ve městě už je jich až dost. A popravdě bych asi nyní nedělal nic, zvláště v současné době bych to viděl jako zbytečnou investici,“ vyjádřil se k nejnovějšímu počinu, který budou schvalovat radní.

Pokud návrh projde, poputuje následně na únorové zastupitelstvo. Dle odhadu vedení města by úprava plochy a vybudování sociálního zázemí stály něco přes tři čtvrtě milionu korun.