Důvodů, proč ženy VK Prostějov dalece zaostávají v aktuální sezóně za původním očekáváním herním i výsledkovým, je celá řada. Rozhodně však nejde o náhodu ani souhru nešťastných okolností, na což by se dalo všechno alibisticky svést. Včetně čerstvého nejhlubšího propadáku v podobě páteční ostudné porážky od Šternberka ve čtvrtfinále Českého poháru, čímž Hanačky přišly o prodloužení unikátní série nepřetržitých účastí mezi elitní čtyřkou téhle soutěže.

Hlavní příčinou současné krize mistrovského klubu z let 2009 až 2018 jsou logicky peníze. Tak, jako ekonomická síla vynesla vékáčko na tuzemský vrchol a celou jednu dekádu jej tam držela, zapříčinil právě rostoucí nedostatek financí postupný pád oddílu až do extraligového podprůměru. Navíc to loni bylo právě šetření korun, jež nedovolilo do prostějovských služeb přivést o něco kvalitnější hráčské posily, než nakonec přišly. A při vší úctě k novým plejerkám uplynulé měsíce jasně ukazují, na co kdo výkonnostně má. Což ale platí také pro volejbalistky, které zde působí delší dobu.

Česká konkurence nespala, na rozdíl od VK se ve většině případů skutečně posílila. Načež i malé kvalitativní rozdíly umí způsobit, že dříve těsně zvládané zápasy v dramatických koncovkách rázem dopadají opačně. Navzdory častému vedení během setů, třeba o hodně bodů. Vyšší či nižší herní level se v celkovém součtu vždy projeví a vymlouvat se na cokoliv nikdy nepomůže. Spíš je potřeba se podívat pravdě do očí, naplno si ji přiznat. A správně se poučit směrem do budoucna. Jedině tak se podaří tuto špatnou sezónu zachránit aspoň k postupu do play-off, hlavně pak zvednout celý oddíl pro příští ročník znovu o něco výš. Pokud bude za co.