Nádherné počasí zlákalo uplynulou sobotu stovky lidí k výletům na kolech. A úplně ideální možností bylo využít připravených tras v rámci pětadvacátého ročníku Smržické šlapky 2023. Klub českých turistů ze Smržic tradičně připravil skvěle zorganizovanou akci, které se účastnilo celkem 457 lidí. Nešlo o rekordní účast v historii, přesto z tváří všech bylo možné vyčíst, že radost z pohybu je pro ně prvořadá. Někteří do Smržic dorazili už poněkolikáté v řadě. Opět došlo na hodnocení nejmladších i nejstarších účastníků. Letošní „bombou“ byl ovšem teprve desetiletý chlapec ze Smržic, který se vydal na nejdelší trať na Praděd!

„Slavíme menší jubileum, naší Smržické šlapce je letos pětadvacet let, je to už velká holka,“ přivítal všechny účastníky Zdeněk Balcařík, jeden z hlavních organizátorů akce, který v historii nechyběl při jediném ročníku.

Večerník se ho zeptal na změny, které pořadatelé pro účastníky šlapky připravili. „Letos jsme pro cyklisty, kteří si to s ní přijeli užít, nachystali úplně nové trasy, které vedly oproti loňským víc na severozápad přes Lázně Slatinice a do okolí Kladek a Konice. Tradiční kontrolní stanoviště na Velkém Kosíři a na Běleckém Mlýně na nich ale nechyběla,“ přiblížil Zdeněk Balcařík.

Slunečné počasí a teplo přilákaly na start stovky účastníků nejrůznějšího věku. Silniční trasy kvůli velkému provozu už tak nelákají, takže na ně vyjelo 162 cyklistů a 254 jich vyrazilo do terénu na horských kolech. Největší zájem byl o trasu 27 kilometrů, na kterou jich jelo 78. Na nejdelší silniční trasu 176 kilometrů na Praděd a zpět vyjelo 7 cyklistů, kterým se měřil čas. Nejrychlejším z nich se stal Miloslav Lužný z Vícova, který to zvládl za 5 hodin a 46 minut. O cyklisty se v místě startu a cíle a na devíti kontrolních stanovištích staralo 41 členů Klubu Českých turistů Smržice, takže celkově měla Smržická šlapka 457 účastníků,“ vyčetl z čísel Balcařík, který vzápětí zmínil i menší problémy na trasách. „Do cíle dojeli všichni v pořádku, některé akorát trochu pozlobili sršni, některé zas popadané stromy, naštěstí se ale nikomu nic nestalo,“ konstatoval s úsměvem.

Za nejmladšího účastníka byl v sobotu 2. září vyhlášen Matyáš Richter. Je mu 1,5 roku a tatínek ho vezl ve vozíčku za kolem na trase 27 kilometrů. Naopak nejstarším účastníkem se stal Vít Helia, který si ve svých 80 letech objel silniční trasu 15 kilometrů a ještě si ji trochu nadstavil. „Největším překvapením pro nás byl Štěpán Janeček, jenž se za doprovodu dospělejšího cyklisty vydal ve svých deseti letech na Praděd. Tvrdil ale, že je na tak dlouhé trasy zvyklý a že to zvládne. A opravdu to zvládl,“ upozornil Zdeněk Balcařík, jehož se na závěr Večerník zeptal na jeho hodnocení 25. ročníku. „Řekl bych, že se letošní Smržická šlapka skvěle vydařila. V okolí byla ale spousta jiných akcí, takže se navzdory ideálnímu počasí sjelo o něco méně cyklistů, než jsme očekávali. Spousta turistů teď dává přednost pěší turistice, takže podstatně větší účast čekáme 19. května příštího roku na Smržickym vandru, kde jsou nové pěší trasy,“ vzhlíží do budoucnosti hlavní organizátor.