Aktivní Okrašlovací spolek Lešany dokazuje, že lidé s velkým srdcem umí i na malé vesnici dělat pozoruhodné věci. I když ne vždy to mají jednoduché. Dokázali to i během Dětského sportovního odpoledne, které se konalo předminulou sobotu 26. srpna v sadu, který členové spolku vlastními silami zvelebují. Za uplynulé roky se jim podařilo kdysi zanedbanému kusu přírody vtisknout „duši“.

Plánovaný začátek akce se ještě potýkal s rozmary počasí, jakmile však sad nad zdejším areálem „Rybníček“ zalilo slunce, dorazilo v doprovodu svých rodičů či prarodičů zhruba třicet dětí. Jednadvacet z nich starších pěti let změřilo své síly na tradičním překážkovém běhu.

Pro účastníky „Lešanského krpálu“ byly připraveny krásné rukodělné či hodnotné sportovní ceny. Zasoutěžit si však mohli i ti nejmenší.

. Všichni se pak mohli vydovádět na skákacím hradě, zastřílet si z luku či využít malování na obličej. Trvalou součástí sadu se díky dobrovolníkům stalo pravé indiánské týpí, originální „beruškové“ piškvorky, hřiště na volejbal, houpací síť a celá řada dalších věcí svádějících k příjemnému lenošení v náruči přírody. Na trase krpálu čekaly na závodníky skoky přes překážky, slalom, razítkování na kontrolním stanovišti či výběh pořádného kopce. „Běželo se mi skvěle, akorát už skoro na vrcholu toho stoupání mi tu uklouzlo tak, že jsem sjel pořádný kus dolů. Ale určitě jsem nebyl sám,“ prozradil desetiletý Filip.

Organizátorům se podařilo připravit veskrze pohodovou akci v idylickém prostředí. V jeho zvelebování přitom plánují pokračovat. „V polovině listopadu chystáme rodinné sázení stromů, každá rodina si zde bude moci zasadit svůj strom. Na první adventní neděli pak připravíme rozsvícení vánočního stromu a vánoční dílnu v místním kulturním domě,“ potvrdil Milan Mihalčin z Okrašlovacího spolku Lešany.