Rada města Prostějova se na svém jednání předminulý čtvrtek zabývala dalšími výkupy pozemků pro jižní prstenec. Tato problematika pro vytvoření rozsáhlého pásu zeleně na jihu města je řešena od ledna 2019. Na území označované zjednodušeně pojmem jižní prstenec byla zpracovaná územní studie, která řeší území přes 30 hektarů.

„Jde především o dva pozemky v části první etapy realizace zeleného prstence, na který je již zpracována projektová dokumentace. Opět jsem oslovila zbývající vlastníky a jsem nesmírně ráda, že nám vyšli vstříc a pozemky městu prodají. Jde totiž o významný projekt související se životním prostředím. Jižní prstenec by měl pomoci snížit prašnost a obecně zlepšit ve městě ovzduší, proto máme zájem na jeho vytvoření,“ nechala se slyšet první náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými kandidáty města Prostějov).

V rámci řešené části 1. etapy zbývá dořešit poslední pozemek ve vlastnictví soukromé osoby a dohodnout podmínky převodu dvou pozemků se Státním pozemkovým úřadem. V rámci aktuálně projednaného výkupu pozemků pro jižní prstenec jsou dále řešeny výkupy spoluvlastnických podílů u dvou pozemků ve 2. etapě od jejich spoluvlastníků, se kterými se rovněž podařilo dohodnout na prodeji.

Území takzvaného jižního prstence je přibližně ohraničeno ze západu Čechovickou ulicí, z východu Brněnskou ulicí, v šířce pásu ohraničeného ulicí Jaroslava Kaštila až po ulici Za Určickou.

V tomto území je dotčeno zhruba 60 pozemků různých vlastníků v katastrálních územích Prostějov, Krasice a Čechovice u Prostějova. Město Prostějov postupně osloví všechny vlastníky. Radní aktuálně doporučují zastupitelům schválit rozpočtové opatření ve výši 900 000 korun na výkupy pozemků od sedmi vlastníků.