Kdo minulé úterý sledoval v pořadí již sedmé jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova v tomto volebním období, nestačil se do jeho poloviny divit. Do té doby nejvyšší politický orgán schvaloval předložené návrhy rady města jako na běžícím páse, bez jakýchkoliv diskusí. Situace se ovšem rapidně změnila po horké výměně názorů o současném stavu Národního domu.

Od té chvíle padala mnohdy i hodně drsná slova z úst nejen opozičních, ale i koaličních zastupitelů. Přesto šlo celkově o rekordně krátké zasedání, trvalo tři hodiny a jednu minutu čistého času!

Řádné zasedání prostějovského zastupitelstva zahájil v úterý 5. září úderem desáté hodiny dopolední primátor Prostějova František Jura (ANO 2011). Ten v obřadní síni radnice přivítal dvaatřicet zastupitelů. Chyběli pouze omluvení Martin Křupka (SPD), Martin Hájek (Na rovinu!) a Dagmar Faltýnková (ANO 2011). Zastupitelé a zastupitelky měli na programu bezmála pět desítek bodů k projednání, takže se původně očekávalo zdlouhavé zasedání. Ani Večerník ovšem alespoň z počátku nevycházel z údivu, protože k celé řadě bodů se do možných diskusí vůbec nikdo nepřihlašoval a návrhy rady města tak byly schvalovány bez připomínek. „Překvapilo mě, že i výsledky hospodaření města za první pololetí nikdo obsáhleji nekomentoval. Přitom registrujeme přebytek přes 130 milionů korun,“ pronesl před Večerníkem náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Situace se rapidně změnila až při projednávaném bodu programu ohledně aktuálního stavu hospodaření Národního domu a schválení navýšení majetkového podílu města v této organizaci. Což v reálu znamenalo odpuštění dluhu ve výši 3,6 milionu korun. Tedy částky, kterou město během covidové krize Národnímu domu zapůjčilo. „Když jsme vám na začátku koronavirové krize říkali, abyste Národní dům nechali zavřít, neposlechli jste. Teď to máte! Přišli jsme o více než tři a půl milionu korun a nikde není psáno, že se současný „Národ“ z té dlouhodobé krize dostane,“ tepali radní mnozí členové opozice.

Ostrá slůvka mezi opozičními a koaličními zastupiteli pak padala i v dalším průběhu jednání. Sérii hrubých urážek vyvolalo vyjádření opozičníka Pavla Dopity (SPD), který na svém facebookovém profilu nazval koalici SPOLU a Pirátů za „SVOLOČ“. „Já jsem tím ale myslel zástupce SPOLU, tedy ODS a dalších stran zastoupených ve vládě, nikoliv tady v prostějovské koalici,“ odpovídal na kritiku zastupitelů hnutí Na rovinu! Pavel Dopita, kterého se postupně zastávali i prostějovští radní.

V pořadí sedmé jednání zastupitelstva v tomto volebním období trvalo přesně tři hodiny a jednu minutu čistého času.

 

Exkluzivní reportáž z celého 7. jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějov čtěte v pondělním Večerníku