Fotbalisté FC Kostelec na Hané „B“ dál projíždějí II. třídou OFS Prostějov jako buldozer vojtěškou. V 7. kole nejvyšší okresní soutěže porazili TJ Smržice, jež teprve na jaře sestoupily z I.B třídy Olomouckého KFS, jednoznačně 3:0 (2:0) a po šesti odehraných dějstvích jsou pořád bodově stoprocentní, navíc s impozantním skóre 33:5! Rozjetá cesta za postupem výš nemůže vypadat ideálněji.

Na tradiční derby dvou územně blízkých soupeřů byly v nedělním odpoledni zvědavy více než dvě stovky diváků, hlediště se tak i na okres sympaticky zaplnilo. Příznivci sledovali vyrovnaný začátek, kdy se úvodních deset minut obešlo bez jakýchkoliv nebezpečných situací. Až potom se hostující Vitásek uvolnil kličkou na šestnáctce a vystřelil pod břevno, odkud míč vytěsnil nad Drčka. Po následném rohu hlavičkoval Kotlár starší nepřesně. Vzápětí se ke slovu dvakrát dostali plejeři FC, ale Řehulka z dobré pozice na levé straně zakončil špatně a přímý kop Pavlíčka z šestadvaceti metrů vyrazil Tomiga. Následovalo několik nepovedených pokusů na obou stranách, než hluchou herní pasáž rázně utnula vedoucí trefa kosteleckého týmu. Ve 28. minutě Chytil prostrčil středem hřiště na volného Řehulku, který sám před bránou pohotově skóroval o levou tyč – 1:0. O chvíli později si oba borci prohodili role, Řehulka nacentroval na Chytila a ten hlavičkoval ve slibné šanci nad. Což ovšem domácí nemuselo tolik mrzet, protože hned ve 34. střílený trestňák z levé strany do ohně v pokutovém území jemně tečoval D. Lužný a bezmocný Tomiga nemohl adekvátně reagovat – 2:0. Rozhodnout již do přestávky mohli z dalších příležitostí Grulich s Řehulkou, leč ani jeden netrefili zařízení.

Po změně stran pokračovala dominance lídra tabulky, jenž svého protivníka přehrával, opakovaně si vypracovával zajímavé možnosti. Avšak Grulichův přesný centr poslal Řehulka zblízka pánubohu do oken, D. Lužný ukvapeným zakončením neproměnil sólo a totéž se stalo Řehulkovi, který už předtím poslal dorážku z ložené parkety mimo kasu. Teprve v 59. minutě přišlo zasloužené zvýšení, když faul Daniela ve vápně potrestal z penalty Zatloukal zavěšením k levé tyčce – 3:0. Jakmile byl v 64. po zbytečně ostrém útočném faulu vyloučen smržický Klimek, zdálo se, že vedoucí mančaft v přesilovce ještě zvýrazní svůj triumf na potenciální debakl. Jenže k ničemu takovému nedošlo, spíš právě naopak. Hanáci úplně přestali hrát, veškerou iniciativu přenechali TJ. A mohli být rádi, že se zdánlivě jasný mač ještě nezdramatizoval. Hosté totiž i v deseti vykouzlili celou řadu šancí, přesto pohříchu ani nesnížili. V 66. sólo Kotlára mladšího včasným vyběhnutím zmařil Drčka, v 77. vyrazil ze šibenice dalekonosný přímák Janury, v 83. spálil Richter hned dvě tutovky krátce za sebou, minutu nato vybombil Janura těsně nad a v 89. po chybné rozehrávce Drčky vypadla následná střela Richtera gólmanovi z rukou, než balón napodruhé lapil kousek před brankovou čárou. Navzdory závěrečnému náporu poraženého kolektivu se tak jednoznačný výsledek nezměnil.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

David PÍREK – FC Kostelec na Hané B:

„Zápas to byl diametrálně odlišný od minulého týdne, tentokrát už jsme nastoupili v naší obvyklé béčkové sestavě s marody, kteří se vrátili po nemoci. Tým tentokrát doplnili jen ti kluci z A-mužstva, kteří za něj moc nenastupují. Smržice byly zdaleka nejkvalitnější soupeř, proti kterému jsme v téhle sezóně hráli. Jejich mladí běhaví kluci předváděli sympatický fotbal, až postupem času se utkání trochu vyostřilo, ale emoce k derby patří. Přišlo hodně lidí a mělo to atmosféru, což je super. My jsme se prvních dvacet minut hledali, až potom se podařilo rozjet naši hru, kterou klukům vtloukáme do hlav. Tím jsme získali převahu, vstřelili góly a udržovali tempo i celý zápas pod kontrolou. Kromě závěru po červené kartě hostů, kdy kluci trochu podcenili situaci, přestali se vracet dozadu a mysleli si, že to půjde samo. Soupeř tak měl několik velkých šancí a zasloužil si dát aspoň jeden gól, ale nepovedlo se mu to.“

Jiří PŘIKRYL – TJ Smržice:

„Do utkání jsme šli s určitou taktikou, která se nám ze začátku dařila. Postupem času jsme ale zbytečně moc zalézali do defenzivy a báli se hrát, tím se dostávali čím dál víc pod tlak. Už po prvním poločase tak bylo v podstatě rozhodnuto. O přestávce jsme přeskládali rozestavení a chtěli hrát aktivněji, bohužel přišla brzy penalta, z ní gól na 3:0. A bylo definitivně po zápase. Zvedli jsme se až v posledních dvaceti minutách po vyloučení Lukáše Klimka, protože z kluků spadl tlak derby, v němž chtěli uspět. Teprve v deseti za rozhodnutého stavu jsme tedy začali hrát svůj fotbal a mohli dát minimálně jednu nebo dvě branky. Všechny šance včetně vyložených však zůstaly bohužel neproměněné.“