Městské divadlo v Prostějově na začátku nové sezóny řeší zejména to, kterak propojit kulturní program s provozem restaurace a kavárny. Poměrně odvážnou vizi v tomto ohledu nabídla groteska Pingls aneb Hot Café Revue, která byla v pátek 22. září k vidění v přednáškovém sále Národního domu. Vyprodané představení navázalo na středeční divácky úspěšný koncert Prague cello quartet a čtvrteční vyprodanou inscenaci Eleganci molekuly.

Viděli jste tanečníky, kteří rytmicky blbnou na téma vídeňské, alžírské či irské kávy? Slyšeli jste muzikanty hrající muziku z dob, kdy jazz byl žhavou novinkou na hudební scéně? Pokud ne, pak jste zřejmě nezašli na Pingls aneb Hot Café Revue. V této hudebně taneční grotesce se setkaly dvě trojice tanečníků a tanečnic s hudebníky z Originálního pražského synkopického orchestru, jehož podstatná část nepochází z Prahy, ale z Prostějova. Ti pak společně vytvořili prostředí kavárny 20. let minulého století, kam míří prapodivní hosté a kde obsluhuje snad ještě prapodivnější personál.

 

Zatímco v první půli se diváci bavili při sledování scének, jež připomínaly trháky stříbrného plátna z éry němého filmu, v té druhé se již z diváků mohli stát aktéři, kteří si přímo na parketu užívají večer v prvorepublikové tančírně. „Bylo to naprosto fantastické. Skvělá hudba, velkolepé nasazení tanečníků a ohromná zábava. Dohromady to tvořilo takový vodotrysk dobré nálady,“ netajil své nadšení jeden z odcházejících diváků.

Těch do prostor prostějovského divadla v průběhu tří dnů zamířilo nevídané množství. „Na středeční koncert Praque cello quartet zavítalo 350 lidí, což je nejvyšší návštěvnost koncertu komorní hudby, co vůbec pamatuji. Ukázalo se, že chlapci jsou nejen výborní muzikanti, ale i náramní showmani,“ radovala se produkční divadla Hana Šprynarová, kterou těšil rovněž fakt, že se hned následující den podařilo celý sál Městského divadla s kapacitou 513 diváků vyprodat. Stalo se tak díky představení Dejvického divadla Elegance molekuly. V autorské inscenaci režiséra Petra Zelenky diváci se zaujetím sledovali životní i profesní zápasy slavného českého vědce Antonína Holého.

Takto nabitý týden se v prostějovském divadle zřejmě jen tak opakovat nebude, výjimečné zážitky tu však budou k mání také v říjnu. Už ve středu 4. října to bude komedie Intimní příběhy z ráje o nelehkém soužití mužů a žen, o týden později pak koncert uhrančivé písničkářky Radůzy. V pátek 13. října se lidé mohou těšit na komedii o vztahu dvou odlišných generací Famílie, o jejíchž kvalitách svědčí fakt, že se na repertoáru Divadla Na Fidlovačce drží už dlouhých sedm let.