Neděle 17. září brzy ráno, radnice odbíjí osm hodin. Na pódium vystupuje slovácká krojovaná dechová hudba Vlčnovjanka, která svými písničkami a tanci hodinu baví natěšené Prostějovany. Několik desítek lidí si přivstalo, aby známou folklórní kapelu vidělo na vlastní oči. Ještě více diváků však přišlo na následující program, který obstaraly dětské folklórní soubory s vystoupením nazvaným Jaro Hané.

Již těsně po deváté hodině a nezbytné úpravě pódia už před diváky předstoupil nestor prostějovských Hanáckých slavností Jiří Vrba. „Vítám vás na začátku hodové neděle a vítám Prostějovany i všechny přespolní hodovníky. Někteří se přijeli bavit na dvou ‚kolách‘, jiní na čtyřech ‚kolách‘. Jsem rád, že navařeno už určitě máte a přišli jste se podívat na krásnou muziku a tance. Před chvílí jste si mohli vychutnat dechovou muziku, včil přijdou na řadu děcka,“ uvedl Jiří Vrba, který Hanácké slavnosti v Prostějově moderuje už několik let.

V neděli si na pomoc přivedl sympatickou Hanačku v kroji. „Společně s Klárou Liburskou budeme toto pásmo dětských souborů uvádět. Je to mimochodem šikovná děvčica,“ dodal se smíchem Jiří Vrba.

Dvouhodinový program písní a tanců vyplnilo celkem osm dětských folklórních souborů z celé Moravy. Jako první na pódiu přivítali diváci bouřlivě dvanáct dívenek ze souboru Bystročice pod vedením Jitky Šálkové. „Vystoupí s představením nazvaným Husopasky,“ uvedla interprety Klára Liburská.

 

Ohlédnutí za průběhem Prostějovských Hanáckých slavností najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 25. září