Na středeční tiskové konferenci Rady statutárního města Prostějova primátor František Jura ostře zkritizoval českou vládu, jejíž takzvaný konsolidační balíček nyní schvaluje Parlament ČR. Jura doslova řekl, že pokud bude balíček poslanci schválen, konkrétně pro Prostějov to bude znamenat ztrátu v městském rozpočtu až do výše 100 milionů korun! První muž města připojil svůj podpis pod otevřený dopis vládě, Poslanecké sněmovně i Senátu ČR, který zaslalo na dvacet primátorů z celé republiky.

 

„Jako primátor statutárního města jsem se připojil k otevřené výzvě cílené vrchním zástupcům naší republiky. Výzvu podepsalo dvacet představitelů jednotlivých statutárních měst včetně osmi zástupců krajských měst. K výzvě se konkrétně připojila města Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Chomutov, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Liberec, Most, Olomouc, Opava, Pardubice, Plzeň, Prostějov, Přerov, Teplice, Třinec, Ústí nad Labem a Zlín,“ uvedl prostějovský primátor František Jura (ANO 2011).

Návrhy, které mají být schváleny v rámci konsolidačního balíčku podpořené informacemi o přenesení plateb za nepedagogické pracovníky ve školství na obce, totiž výrazně zasahují do příjmů a provozních nákladů Prostějova. „Odhadovaná kombinace zatížení provozního rozpočtu s ponížením příjmů je tak zásadní, že by to mohlo ohrozit nejen plánované investice nebo poskytované služby, ale i provozování kulturních a jiných institucí či atrakcí města, v nejhorším případě až omezení městské policie,“ konstatoval Jura. „Věřím, že jako vedení města nebudeme donuceni přistoupit až k takovýmto zásadním krokům. Uděláme pro to maximum,“ dodal.

Cílem podle prvního muže města je, aby tyto ohrožující kroky, které by měly zásadní negativní vliv pro ekonomiku státu, nebyly schváleny a bylo konečně po mnoha letech otevřeno konstruktivní jednání nad komplexní změnou zastaralého systému rozpočtového určení daní, která by nově reflektovala i přirozená krajská a regionální centra a byla schválena v roce 2024.