Na letošní ročník okresního fotbalového poháru snad někdo musel uvalit kletbu. Ze tří zápasů a dvou hracích dnů se totiž stal až nekonečný příběh, který by asi jen těžko někdo předem vymyslel. Jen si to vezměme pěkně od začátku. Hracím dnem semifinále byl první víkend v srpnu, kdy se měly odehrát oba semifinálové zápasy, jenže je zastavil déšť. Jedno semifinále se stihlo v prvním termínu, druhé už ne. A finálová bitva se vlastně hrála dvakrát.

 

Brodek u Konice na svého soka ve finále musel čekat více než měsíc. První pokus měl přijít na konci prázdnin, ale silný déšť znamenal podmáčený terén v Čechovicích. Na řadu tak přišel další termín, a to 6. září, kdy se původně mělo hrát finále, které tak muselo být poprvé odloženo. Následující středu se už semifinále s fanfárou a pocitem uklidnění ze strany svazu dohrálo.

Jenže finálová bitva stihla jen poločas a musela být zase o týden posunuta. Na vině nebylo nic jiného než opět počasí. To nedovolilo dohrát zbývající část zápasu, což bylo v podmínkách ve Vícově opravdu nemožné. Do třetice už to vyšlo i s finále a vše se tak stihlo v posledním termínu před zahájením krajské soutěže.

Jenže nejen déšť by se nyní měl řešit. Je otázkou, jak velký zájem o pohárovou soutěž do budoucna přijde. Myšlenka je to sice velmi hezká, ale stačí se podívat, jaká je aktuální situace na okrese. Nejvyšší soutěž hraje hned polovina rezerv a ze třetích tříd je zájem stále menší, především kvůli termínu prvního kola, jenž je ještě dlouho před startem soutěže. Letos to bylo o polovinu, a aby to pro příště nebylo i více.

Dalším faktorem pak je, že z účastníků vlastně reálně mohli jít nahoru jen dva. Plumlov totiž má svůj hlavní celek v krajské fázi. Luká je zase na Prostějovsku host. A i u Čechovic se zdálo trochu nešťastné, že by v jedné polovině pavouka hrálo „A“ mužstvo a ve druhé rezerva. Zachování poháru by bylo jistě dobré, ale k tomu bude třeba, aby se celkové počty celků v těchto soutěžích zvedly. A to i víc než na nedávných osm. A letošní čtyři? To už je fakt spíše soutěž druhé až třetí kategorie...