Vrací se to jako bumerang, nepříjemně neodbytný a hrozící zasáhnout na citlivém místě. Co? Otázka financování českého sportu ze státního rozpočtu, kde místo potřebného zvyšování objemu peněz na podporu letos opět hrozila výrazná redukce.

Bývalá vláda ČR přitom před necelými deseti lety schválila plán, kterak se její dotace do sportovního prostředí budou každoročně zvyšovat tak, aby postupně dosáhly hranice dvaceti miliard korun a tím se dostaly tam, kde by správně měly být.

V porovnání s jinými klíčovými resorty tuzemska i s okolními státy Evropy, kde zásadní význam sportu či aktivního pohybu obecně pro lidský život dávno pochopili. Současná vláda naší země se však za aktuální neutěšené situace snaží šetřit, kde se dá, bez ohledu na cokoliv.

Proto na příští rok 2024 vyhradila sportu pouhých 5,2 miliardy, což by znamenalo likvidační pokles ze stávajících 6,9 miliardy. Následně po bouřlivých protestech vrátila vše na původní částku, ale zasvěcení vědí, jak málo to stále je. Český sport tak bude dál jen přežívat.