Čtvrtou sezónu své existence odstartovala Házenkářská akademie Olomouckého kraje, mnohem déle již funguje oddíl mládežnické házené TJ Sokol Centrum Haná. Pojďme se podívat, s jakými ambicemi obě organizace šly do nového soutěžního ročníku 2023/24 a nakolik jejich týmům vyšel zápasový vstup.

HAOLK MÁ NOVĚ PRVOLIGOVÉ MUŽE, S DOROSTENCI CHCE PROHÁNĚT NÁRODNÍ ELITU

Akademie coby ambiciózní projekt tří klubů (Házená Velká Bystřice, HBC Olomouc 1966, TJ Sokol Centrum Haná) vzniklý na jaře 2020 přišel během letoška s důležitou novinkou v podobě růstu až do kategorie dospělých. Vznikl totiž HAOLK tým Velká Bystřice/Olomouc s právem účasti v 1. lize mužů ČR! Aktuální sezónu druhé nejvyšší tuzemské soutěže otevřel domácí remízou 27:27 se Sokolem Šťáhlavy, ještě předtím venku vyřadil Kostelec na Hané v derby 2. kola Českého poháru poměrem 25:19.

„Konkrétní výkonnostní cíle si zatím nedáváme. Soutěž je pro mě nová a myslím, že bude mít vyšší úroveň než v minulých letech. Máme úplně nový tým, do první ligy vstupujeme prakticky jako nováček. Zpočátku půjdeme zápas od zápasu a konkrétnější cíle stanovíme později. Ale naší ambicí je jednoznačně hrát moderní rychlou házenou, která by se měla líbit fanouškům. Rádi bychom zvedali počty našich příznivců, chceme se házenou bavit a postupně naplňovat naše dlouhodobé vize,“ shrnul šéftrenér HAOLK a hlavní kouč jeho mužského souboru Radek Flajsar.

Mládežnické kolektivy Házenkářské akademie Olomouckého kraje absolvovaly v rámci přípravy dva kvalitně obsazené turnaje a následně prožily soutěžní premiéru. Starší dorostenci skončili v Brně čtvrtí a v Karviné třetí, 1. ligu ČR své věkové kategorie pak odpálili doma v Kostelci na Hané vítězstvím 32:27 nad Frýdkem-Místkem. „S padesáti minutami utkání jsem vcelku spokojen. Jakmile jsme však polevili v koncentraci a nesoustředili se pouze na hru, neměl zápas požadovanou úroveň. Budeme na tom pracovat, závěrem chci všechny kluky pochválit za nasazení a bojovnost i za úspěšný start do nové sezóny,“ zhodnotil skolení Pepina lodivod Vladan Táborský.

Mladší dorostenci přivezli z Brna sedmou pozici a z Karviné stříbro za druhou příčku, leč odpich do elitní české soutěže jim nevyšel v důsledku domácí prohry 20:26 na kostelecké palubovce s Frýdkem-Místkem. „Vstup do utkání jsme měli solidní a podařilo se nám gólově odskočit, avšak ve zbytku prvního poločasu začalo naše střelecké trápení. Rozhodující pro další vývoj byl pak herní i střelecký výpadek v úvodu druhé půle. Nebyli jsme schopni překonat výborně chytajícího gólmana soupeře a nebýt zákroků našeho brankáře, tak byl výsledek ještě horší. Na dvacet tref se už v házené nevyhrává. Mrzí mě zejména bojácnost a ustrašenost v útočné fázi hry,“ litoval kormidelník Marek Šuba.

 

CENTRUM HANÁ ZATÍM VÍTĚZÍ ÚPLNĚ NA VŠECH FRONTÁCH

Oddíl TJ Sokol Centrum Haná se sídlem v Kostelci na Hané se dlouhodobě zaměřuje na výchovu mladších házenkářů zejména žákovských kategorií. Ti během přípravy zvládli soustředění v domácích podmínkách a přípravné turnaje v Novém Veselí (starší žáci 2., mladší žáci 4.) i na vlastním hřišti v Kostelci (starší žáci 1. na Poháru Olomouckého kraje), mladší dorostenci přidali klání v Kopřivnici (3. místo). Poté již nastal čas na mistrovské boje, přičemž úvodní duely dopadly ve všech případech skvěle se stoprocentní vítěznou úspěšností! Viz následující výsledkový souhrn.

2. liga mladších dorostenců Jižní Morava – 1. kolo: Olomouc – Centrum Haná 21:40.

Liga Olomouckého kraje starších žáků – turnaj 1. kola: Velká Bystřice – Centrum Haná 29:35, Uničov – Centrum Haná 9:43.

Zlínská liga starších žáků – turnaj 1. kola: Velká Bystřice – Centrum Haná odloženo na 11. října.

Liga Olomouckého kraje mladších žáků – turnaj 1. kola: Osek nad Bečvou – Centrum Haná 17:20.

Zlínská liga mladších žáků – turnaj 1. kola: Centrum Haná – Bystřice pod Hostýnem 29:21, Centrum Haná – Uherské Hradiště 30:17.