Návrh Prostějovana Davida Kopeckého zvítězil v rámci participativního rozpočtu roku 2022 a také prostějovští zastupitelé dali projektu discgolfového hřiště zelenou. Ve středu 27. září dopoledne pak bylo toto sportovní a rekreační kolbiště v Kolářových sadech slavnostně otevřeno.

Také při zahájení provozu hřiště padaly otázky na jeho bezpečnost. Náměstek primátora Jiří Rozehnal ujistil, že podobných hřišť jsou v republice desítky a nikdy se ještě nestalo, že by letící talíř někoho zranil.

 

Letošní první dokončenou realizací participativního rozpočtu z roku 2022 je právě discgolfové hřiště v Kolářových sadech. Jeho provoz byl oficiálně zahájen ve středu 27. září v dopoledních hodinách a Večerník byl u toho.

„Vzniklo tady šestijamkové discgolfové hřiště, na kterém je umístěn stejný počet košů. Zabudovali jsme zde rovněž kvalitní informační systém s velkou mapou celých Kolářových sadů. U každého výhoziště s umělým trávníkem jsou rovněž cedulky s mapkami té konkrétní jamky,“ popsal Večerníku Kryštof Novák z firmy Discgolfpark, která nové prostějovské hřiště realizovala.

V Prostějově se už tak jedná o druhé discgolfové hřiště, to první vzniklo už přede dvěma lety v biokoridoru Hloučela. „Obě tato prostějovská hřiště jsou specifická tím, že na jednu jamku se hází talíře přes potok, což na ostatních hřištích v republice není příliš standardní. Na tomto hřišti je navíc příjemné to, že se nachází poblíž centra města a mají tak na něj přístup hlavně školáci,“ dodal Novák s tím, že jeho firma začala stavět discgolfová hřiště v České republice už v roce 2011, a to v Kolářových sadech v Prostějově má pořadové číslo 155.

Během zahájení provozu discgolfového hřiště v Kolářových sadech padla řeč také na bezpečnost. Podle kritiků totiž talíře vyhazované při hře ohrožují chodce v parku, cyklisty i lidi na kolečkových bruslích, kteří také rádi využívají asfaltový okruh okolo hvězdárny. „Po dohodě s provozovatelem hřiště jsme zvolili takovou lokalitu, aby účastníci discgolfu nebyli v kolizi s ostatními návštěvníky Kolářových sadů, kteří zde provozují jiné sporty nebo volnočasové aktivity. Naprosto jsme zachovali veškeré odpočinkové zóny v parku. Vše je pouze o vzájemné toleranci a komunikaci. A nevěřím, že když hráč discgolfu uvidí jet cyklistu nebo jít maminku s kočárkem, tak proti ní vrhne talíř. Ostatně podobných hřišť jsou v republice desítky a nikde se ještě nestalo, že by letící talíř někoho zranil,“ sdělil Jiří Rozehnal, náměstek primátora Prostějova.

Slavnostního otevření hřiště se za město Prostějov zúčastnila první náměstkyně primátora Milada Sokolová, další náměstkyně Marcela Župková i náměstkové primátora Jiří Rozehnal, Jiří Pospíšil a Miloš Sklenka. Všichni společně pak přestřihli pásku.