Touha po svobodě byla silnější než vězeňský řád u trestance Karla Spanela. Při zkušebním pobytu mimo zdi olomoucké věznice totiž neuváženě uprchl. Pohybovat se nyní může i na Prostějovsku.

Padesátiletý Spanel se účastnil takzvaných extramurálních aktivit, které jsou pro odsouzené především přípravou na pobyt na „svobodě“, ale i určitou motivací. Účelem je zvládnutí kontaktu odsouzených s civilním prostředím po letech strávených za mřížemi.

Muž odpykávající si trest za majetkovou trestnou činnost však tuto přípravu evidentně nezvládl a ve čtvrtek, řečeno vězeňským slangem, vzal čápa. Nyní po něm pátrají policisté v celé České republice, nevylučují přitom, že by se delikvent mohl objevit v Prostějově a jeho okolí. „Pokud by někdo o hledaném něco věděl, ať volá na linku 158,“ žádá ústy mluvčí Petry Vaňharové Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje.

Karel Spanel je 193 centimetrů vysoký, je hubené postavy. Má blond vlasy a modré oči. Na rameni, předloktí a prsteníku má tetování. V době útěku měl na sobě tmavě zelenou bundu, modré džíny, tmavě šedé triko s krátkým rukávem a sportovní tenisky. Není ozbrojený, ani nebezpečný. Může používat falešné křestní jméno Roman.