Zděšení a strach, potom vztek. A teď už snad jen letargie a rezignování s nádechem cynismu. Mnozí z nás zažili ve vztahu ke koronaviru i souvisejícím vládním opatřením během posledních deseti měsíců zhruba tento vývoj.

Těžko se tomu přitom divit. Česká republika zažívá už třetí vlnu, počty pozitivně testovaných opět atakují deset tisíc. A to přes obrovské množství nařízení, zákazů, příkazů, umrtvení maloobchodu, řemesel, sportu i kultury. Zdá se, jako bychom my všichni byli v nějaké rokli. Snažíme se z ní vyhrabat nahoru, srázy jsou však příliš strmé, a co chvíli padáme zase zpět, na zadek a na pusu.

Do toho všeho vláda předvádí to, co se snad ani slušně nazvat nedá. Problémy s registrem očkování nahradil nedostatek vakcín, mnozí osmdesátníci šli pak do nemocnic zbytečně – v zaregistrovaném termínu je nebylo čím očkovat. Do toho vláda v lednu (!) sháněla odborníka přes komunikaci koronaviru, objednala prapodivné injekční jehly z Číny, mění osoby v čele zdravotnictví… Dobře, stop, to stačí. Na ukázku určitě.

Zatímco však vláda prakticky den co den demonstruje svou nemohoucnost v boji s koronavirem, přemýšlí zároveň, jak srazit čísla. A vymyslela nečekané. Na ty, kteří už mají omezení opravdu dost, a stále víc jich je odmítá dál respektovat, vymyslela další omezení. Jenže kde je vzít? Zavřela restaurace, zavřela lyžařské areály, zavřela už téměř všechno. Hrozí snad další zákazy pohybu venku? Tak to aby zbystřeli všichni, kteří mají psy, stoprocentně jim chvíli po zákazu začnou klepat na dveře sousedé s žádostí o půjčku…

Vláda se zkrátka ocitla ve slepé uličce. Zákazů je už takové množství, že se v nich běžný smrtelník nevyzná, zakázané nebo omezené je téměř vše. Pokud vláda nechce zavřít přímo firmy, nemá už moc kam sáhnout. Jenže co je nejdůležitější, respekt ani důvěru si tímto zpět nezíská. Ta je přitom důležitá, pokud chce, aby její opatření byla dodržována. Svými kroky ale politici neustále ukazují, že lidé s gustem porušující zákazy nejsou nutně těmi, kteří by měli být na prvním místě označeni za „nezodpovědné“...