Nic nového pod sluncem. V regionálním derby 2. ligy mužů, skupiny Jižní Morava 2023/2024, jež bylo tentokrát součástí 8. kola třetí nejvyšší soutěže ČR, si házenkáři TJ Sokol Kostelec na Hané HK tradičně poradili se Sokolem II Prostějov. Tentokrát v roli jasných favoritů před skvělou diváckou kulisou bez větších problémů 31:23 po poločase 13:10, což je vyneslo na třetí místo průběžné tabulky. Naopak poražení živoří na předposlední jedenácté figuře.

Domácí měli před vzájemnou bitvou na kontě devět bodů a pětizápasovou sérii bez prohry, naopak hosté získali pouhé dva bodíky. Tím byly karty rozdány z papírového hlediska naprosto jasně. A hákáčko bylo od začátku skutečně lepší, ale ne nijak výrazně. Protože se dařilo oběma brankářům Pavlu Navrátilovi i Matyáši Mickovi, skóre se v úvodu hýbalo dost pomalu.

Kostelečtí vedli během zahajovací čtvrthodiny neustále o jeden či dva góly, když je střelecky drželi produktivní Jan Ševčík s Rostislavem Podhrázským. Na opačné straně nejprve dvakrát skóroval Šimon Hudeček, po němž téměř výhradně převzal štafetu uzdravený kanonýr Jiří Kosina. První zlom nastal únikem dobře bránícího TJ Sokol z 6:5 na 10:6, leč vzápětí Sokol II využil několika chyb rivala k opětovnému dotažení na kontakt (10:9).

Na přelomu poločasů získali svěřenci Davida Ševčíka znovu o něco větší náskok (12:9, 14:10), nicméně rozhodnuto dlouho nebylo. Mančaft Svatopluka Ordelta pořád ještě vzdoroval, ve 40. minutě ukazovala světelná tabule stav 18:15. Teprve potom tým HK odpor protivníka systematickým náporem zničil. Rozhodla přitom jeho zkvalitněná ofenzivní činnost.

Výborně zakončujícího Rostislava Podhrázského nadále podporoval J. Ševčík, pravidelně se trefoval Martin Popelka a rozjel se také Martin Hanták, zezadu vše jistil – jako obvykle ve druhé půli – gólman Jan Mayer. Zatímco v prostějovských barvách Kosinu útočně nikdo víc nenapodobil, tím pádem dvojka přestala mít reálnou šanci na příznivý výsledek.

Kolektiv domácích utekl až na 25:17 deset minut před koncem, a byť soupeř ještě snížil na rozdíl pěti tref (27:22), na větší zdramatizování regionálního souboje viditelně neměl. Jakmile favorit přestal dělat zbytečné hrubky i zahazovat vyložené tutovky, tak v závěru zase zvýšil až na finálních 31:23.

 

ÚSTY TRENÉRŮ

David ŠEVČÍK – TJ Sokol Kostelec na Hané HK:

„Role favorita bývá někdy obtížnější a my jsme ji měli, pro nás byla povinnost doma získat dva body. Derby přitom bývá nevyzpytatelné. Na začátku zápasu se to docela tahalo a zdálo se mi, že dokud prostějovští kluci měli síly, tak se jejich gólový projev i díky návratu uzdraveného Jirky Kosiny zlepšil. Přesto jsme vlastně celé utkání neustále vedli, jen škoda toho, že když utečeme na čtyři branky, tak vzápětí uděláme chyby a necháme soupeře zase přiblížit. V tomhle máme nedostatky, nepodařilo se nám dřív hostům naložit a tím jim rychle sebrat chuť do hry. Výrazněji odskočit jsme dokázali až během druhého poločasu, byť pak znovu následovalo několik našich školáckých chyb. Vítězství však už nebylo v ohrožení, nakonec jsme vyhráli o osm gólů. Takže spokojenost s dobře zvládnutým derby, radost kluků v šatně je samozřejmě velká. Musíme se ale držet při zemi a zbytek podzimu si odpracovat, nepolevit.“

Svatopluk ORDELT – Sokol II Prostějov:

„Kostelec vyhrál zaslouženě, udělal méně chyb než my. Navíc jsme měli velké problémy se střelbou, s proměňováním šancí, úspěšnost našeho zakončení byla hodně nízká. Což pak chybí, domácí občas trestali i z rychlých přechodů do útoku. Celkově se hrálo docela tvrdě, ale v mezích korektně. My jsme se drželi vcelku vyrovnaně nějakých čtyřicet minut. Během první půlky se nám podařilo dotáhnout na 10:9, nějakou naději bodovat jsme měli ještě do stavu 18:15. Pak kluky vychytal Honza Mayer, soupeř odskočil do většího náskoku a už si to pohlídal. Derby mělo náboj, ale porážka o osm gólů je moc. A jen dva získané body z osmi kol hodně málo. Navíc máme na konci podzimu samé těžké soupeře, zkusíme aspoň něco urvat. A potom se hlavně musíme soustředit na mnohem lepší jaro.“