Někdy se autorům divadelních her hledá jen těžko inspirace, zatímco jindy jim něco cvrnkne přímo do nosu. V rámci komedie Zkurvení havlisti z pera prostějovského rodáka Luboše Baláka se v tomto případě jednalo o spojení příjemného s užitečným. Během saunování, své oblíbené činnosti, totiž pravidelně narážel na řadu zajímavých osob. Časem tak uzrál plán „hodit na papír“ jejich myšlenkové pochody. Když k tomu přičtete trojici skvělých herců, pak je úspěch zaručen. O tom se mohli ve středu 15. listopadu přesvědčit i návštěvníci Společenského domu.

 

Tři odlišné charaktery, které přitom mají tolik společného. Tím hlavním rysem je nadávání na všechno, co dnešní společnost nabízí. Uštěpačný a věčně vzteklý Hubert ztvárněný Michalem Bumbálkem. Mladý a naivní Vladan, za nímž stál Tomáš Měcháček, a konečně Bořek, jehož si střihl Miroslav Hanuš, který ví úplně vše, ať už se řeč stočí na jakékoliv téma. Všichni tři se pak pravidelně setkávají v prostředí, kde se snaží relaxovat, ale je otázkou, zda to v dnešní době vlastně jde.

Během necelé hodiny a půl tak stihnou probrat řadu témat, kdy se od různých nechvalně známých prodejců automobilů přes sportovní tematiku dostanou k politice či plynům potřebným na svařování, aby se nakonec shodli, že drtivá většina národa je zcela blbá a že v rámci demokracie je smutné, když si každý může vykládat, co chce.

Pozornost přítomných jednoznačně upoutalo množství vtipů na témata, která nás znepokojují a týkají se většiny z nás, ať už je otevíráme ve zmíněných saunách, či hospodách. Jsou prostě napsaná životem, proto pobavila každého z diváků. Rada „nikdy nekupovat automobily na písmeno f“ hned na začátku dávala tušit, v jakém duchu se představení ponese.

Herci použili všechna zažitá klišé, jako že nám Evropská unie zakáže rum a olomoucké syrečky mají už také namále. A že válka bude! Z toho vedle všeobecného veselí zamrazilo…

Po skončení představení měli přítomní možnost setkat se s autorem a dočkali se ještě krátké ukázky v podání Miroslava Hanuše.