Přehlídka středních škol Scholaris, která se uskutečnila ve čtvrtek 9. listopadu v Prostějově, zanechala výborný dojem. Sály Společenského domu navštívily stovky žáků osmých, ale hlavně devátých tříd základních škol. Někteří se svými rodiči, jiní si udělali průzkum středních škol nebo učilišť sami. A nabídka byla skutečně pestrá, letošního Scholarisu se účastnilo bezmála pět desítek školských zařízení, a to hned z pěti krajů republiky!

Také pořadatelé ze společnosti Schola Servis si pochvalovali, že letos se přehlídky účastnily školy či učiliště nejen z Prostějova a Olomouckého kraje, ale také z krajů Pardubického, Moravskoslezského, Jihomoravského i Zlínského. Druhý listopadový čtvrtek se do Prostějova sjeli zástupci školských zařízení skutečně bojujících o každého žáka, ale i těch, kteří mají díky neutuchajícímu zájmu školní lavice již plné.

„My se můžeme pochlubit tím, že posledních zhruba pět let máme každoročně u přijímacích zkoušek zhruba dvakrát tolik zájemců o studium, než můžeme nakonec přijmout. Naše účast na Přehlídce středních škol Scholaris tak není bezpodmínečně nutná, nebojujeme o studenty jako jinde. Takže já osobně beru účast jako vyloženě společenskou událost, nechceme chybět mezi úspěšnými školami, kterých je tady dnes mnoho,“ prozradil zase Martin Mokroš, ředitel Střední zdravotnické školy v Prostějově.

U stánků, kde představitelé škol a učilišť prezentovali zájemcům přednosti daných zařízení, se často tvořily fronty školáků. Na výběr toho bylo v sálech Společenského domu skutečně dost. „Já jsem opravdu spokojená, zastavila jsem se u několika stánků a poctivě si vyslechla, co nabízí za možnosti dalšího vzdělání. Přestože mým cílem je jít na střední školu, dlouho jsem si povídala i se zástupci několika učebních oborů. Uvidíme, ještě nejsem definitivně rozhodnutá,“ svěřila se Večerníku Jana, žákyně deváté třídy základní školy v Prostějově.

Přehlídka středních škol Scholaris v Prostějově naprosto splnila svůj účel a organizátoři se již nyní těší na příští rok, kdy se uskuteční další ročník této oblíbené akce.