Hned do tří turnajů v Austrálii zasáhly české tenistky před startem grandslamového podniku v Melbourne. Nejdále se dostala Barbora Krejčíková a Karolína Muchová. Obě hráčky s prostějovskou stopou postoupily do čtvrtfinále. Muchová však do duelu s Estonkou Kanepiovou vůbec nenastoupila.

„Poranila jsem si břišní svaly. Bolest byla hodně nepříjemná, nemohla bych předvést odpovídající výkon. Proto jsem ještě před zápasem z turnaje odstoupila,“ zdůvodnila své rozhodnutí Muchová.

Dobrou formu z konce minulé sezóny si do nového roku přenesla Krejčíková, která v Melbourne dokázala porazit i světovou devatenáctku Elenu Rybakinovou z Kazachstánu a těsně prohrála až s Američankou Jennifer Bradyovou. „Na grandslam jsem připravená,“ věří Krejčíková.

Přes 3 kolo na turnaji Yarra Valley Classic se nedostala Karolína Plíšková a Petra Kvitová, která o kolo dříve dokázala porazit Venus Williamsovou. „Ten zápas byl výborný. Tak bych chtěla hrát i v dalších duelech,“ poznamenala Kvitová.

Dalším exprostějovským tenistkám se nedařilo. Trio Kristýna Plíšková, Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková neprošlo přes první kolo.