Týden bez soutěžního utkání před pohárovým Final Four, které se jich svorně netýká, si volejbalistky Prostějova a Ostravy zpestřily vzájemným přípravným zápasem v hale Sportcentra DDM. Čtvrteční střet hraný s nezvyklým způsobem počítání skóre nakonec dopadl nerozhodně.

 

Domácí tým nastoupil bez Ivy Šípové (stále problémy s nohou) a Gabriely Kopáčové (bolavá achilovka), premiérově se v ženském áčku objevila mladičká nahrávačka Viktorie Nečasová. Hostům chyběla jen ostřílená střeďačka Iva Kalusková.

Konkrétní přípravný mač neměl klasickou podobu, neboť se po dohodě obou družstev lišil posouváním průběžného stavu. Jeden bod se uděloval vždy až po miniúseku dvou nebo tří výměn vítěznému celku, jenž tuto pasáž vyhrál 2:0 či 2:1. A v každém miniúseku podával jeden kolektiv bez ohledu na ztrátování.

I v tomhle zvláštně motivačním modelu byl úvodní ze dvou velice dlouhých setů zpočátku naprosto vyrovnaný. Až od skóre 11:10 získávaly Severomoravanky převahu zejména ostřejším servisem a lepším útokem. Hanačky se však zvedly skvěle vydařeným obratem ze 14:18 na 19:18, načež se vyšší kvalita zase vrátila na stranu TJ – 22:25 a 0:1.

Během druhé sady se oboustranně víc prostřídaly sestavy a vékáčko bez ohledu na změny rychle nabralo výraznější ztrátu (0:4), která se posléze ještě zvětšovala (4:6 – 5:11, 8:16). Soupeřkám totiž nedokázalo konkurovat v míře úspěšnosti přechodu z obrany do ofenzivy.

Nicméně prostějovský mančaft nic nevzdal, naopak zvládl nepříznivý vývoj otočit. Nejprve dotáhl z 9:17 na 14:17 a v úplném závěru bojovností i komplexně zlepšeným výkonem zvrátil dokonce i zdánlivě rozhodnutý stav 18:24. Postupně zažehnal sedm pomyslných mečbolů protivníka, aby dospěl k sice nic neřešící, ale přesto potěšitelné remíze – 26:24 a 1:1.

Zápas provázela všeobecně pozitivní i uvolněná nálada, načež v úterý 9. února si oba týmy dají repete. „A tentokrát my zajedeme na oplátku do Ostravy,“ prozradil Petráš.

HLAS TRENÉRA

Lubomír PETRÁŠ – VK Prostějov:

„Myslím, že to byl velice dobrý a po všech stránkách přínosný přátelák. Je důležité během dvoutýdenní pauzy bez soutěžního utkání zůstat v zápasovém rytmu, navíc Ostrava je kvalitní soupeř a odlišné počítání bodů tomu dodalo větší náboj. Hodně jsme procvičili hru po přihrávce s přechodem do útoku, což potřebujeme. Holky určitě povzbudí ta vítězně otočená koncovka, byť škoda, že se nám něco takového nepovedlo v některých dřívějších mistrácích.“