Zdá se to být daleko za hranicí lidských možností. A opravdu. Pokud by se o něco takového pokusil „normální“ člověk, tak to v lepším případě odskáče vážnými zdravotními problémy. Veronika Horáčková je však z docela jiného těsta. Zhruba před rokem jsme vás informovali o tom, že prostějovská zimní plavkyně úspěšně zdolala tzv. Ledovou míli. Při ní musí člověk urazit vzdálenost 1,6 kilometru ve vodě chladnější než 5 °C. A právě tuto extrémní výzvu si Veronika letošní první prosincovou neděli opět zopakovala. Dokonce tak učinila ve vodě ještě chladnější než minule.

 

Otužování a s tím související posilování vlastní imunity se u lidí těší stále větší oblibě. Přesto některé výkony zůstávají daleko za tím, co si lze vůbec představit. Ponořit se v průběhu zimy v plavkách do ledové vody, to není rozhodně pro každého. Ostatně i po takovém pokusu může nepřipraveného a ne zcela zdravého člověka stihnout infarkt, v lepším případě si z něj odnést ošklivé nachlazení. (mls)

 

Zvládnout krátkodobý teplotní šok však není při troše odhodlání pro zdravé tělo nic zas tak složitého. Být schopný ve studené vodě plavat, to už je kvůli ztuhlým svalům i zmenšenému objemu „stažených“ plic poněkud náročnější. Ovšem i pravidelně trénovaní zimní plavci na závodech soutěží maximálně na vzdálenost jednoho kilometru.

Je to proto, že při delším pobytu v chladné vodě je celé tělo doslova a do písmene promrzlé až na kost. A právě takovému stavu musí po delší dobu čelit každý sebezdatnější plavec, který chce zdolat ledovou míli. Ta se coby individuální výzva u nás plave od roku 2015. Z Prostějova ji zdolaly pouze dvě plavkyně: Dana Zbořilová, která jako druhá Češka přeplavala kanál La Manche, a kromě ní už jen Veronika Horáčková. Loni se jí to podařilo ve vodě o teplotě 3,8 °C za 42 minut a 8 sekund.

To jí ovšem nestačilo a v neděli 3. prosince si to samé zopakovala. Ve vodě opět strávila téměř tři čtvrtě hodiny, ta však kvůli letošnímu razantnímu nástupu zimy měla tentokrát pouhopouhé 2,4 stupně °C. Další extrémní sportovní výkon Veroniky Horáčkové si nepochybně zaslouží obrovskou gratulaci. „Něco takového vyžaduje nejen výborné plavecké schopnosti, ale také vysokou odolnost vůči chladu, v neposlední řadě píli, trénink a odhodlání,“ zdůraznil její trenér Jiří Švec z oddílu dálkového a zimního plavání DZP Haná Prostějov, za který Veronika také pravidelně závodí. Kdo by se chtěl k zimním plavcům z DZP Haná přidat, má šanci. Na pravidelných trénincích se schází každé pondělí a čtvrtek vždy od 16:00 hodin na pláži U Lázničků u plumlovské přehrady.