Tohle je pro řadu rodičů velká komplikace. A nejen to. Už začátkem prosince minulého roku se začaly objevovat indicie o zdravotních potížích velice oblíbeného i uznávaného dětského lékaře, který kromě Prostějova řadu let ordinoval také v Čelechovicích na Hané.

Vše vyvrcholilo tím, že se MUDr. Stanislav Spurný na konci ledna definitivně rozhodl ukončit svoji činnost. Velké množství jeho současných i bývalých pacientů a rodičů mu při této příležitosti vyjádřilo nebývalou podporu.

Ordinace Stanislava Spurného od prosince fungovala v omezeném režimu, v průběhu uplynulého týdne pak byla definitivně uzavřena. „Vyzvednout zdravotní karty si můžete prostřednictvím svého nového lékaře nebo přijít osobně během měsíce února v pondělí či ve středu od osmi do jedenácti hodin,“ vyzval lékař na svém facebookovém profilu.

V návaznosti na to se spustila nebývalá lavina reakcí. „K panu doktorovi jsme chodili už jako děti, a proto má volba při hledání lékaře pro dceru byla jasná. Musíme mu za vše moc poděkovat. A sestřičce také. Přejeme mnoho zdraví a štěstí. Budete nám oba moc chybět,“ napsala například Klára Hudečková. 

Podobných hlasů se sešlo obrovské množství. Všichni přitom zdůrazňovali nejen bezchybnou péči, ale i lidský a obětavý přístup obou zdravotníků. Řada Prostějovanů panu doktorovi rovněž přála brzké uzdravení tak, aby si následně mohl užít zaslouženého důchodu. „Pane doktore, je to už více jak třicet let, kdy jste mi poprvé otevřel dveře své ordinace. Za vše moc děkuji a přeji hlavně zdraví! Byť mě k vám obvykle přivedl špatný zdravotní stav mých dětí, vždy jsem vás i sestřičku ráda viděla,“ vystihla mimo jiné Alena Krestová. 

Pro rodiče nyní nebude vůbec snadné za doktora Spurného najít náhradu. V této souvislosti se nabízí doktorka ordinující na Karlově, která jej v době jeho nepřítomnosti zastupovala. Ordinace v Čelechovicích na Hané ale možná zanikne úplně. „Uzavření ordinace pana doktora jsem sice zaznamenala, ale zatím to nemám oficiálně, takže jsem to nijak neřešila. Jiný dětský lékař u nás v tuto chvíli nepůsobí, nevím však, zda se za něj bude hledat náhrada. Pan Spurný u nás fungoval v poměrně omezené míře, navíc drtivá většina rodičů využívá služeb dětských lékařů v Prostějově,“ reagovala na dotaz Večerníku čelechovická starostka Jarmila Stawaritschová.