Hodně netypické rozlosování má z pohledu prostějovských basketbalistů prvoligová skupina od 13. po 20. místo. Zápasem proti Chomutovu odstartovali Orli sérii čtyř domácích zápasů v řadě. V posledních třech kolech naopak budou hostovat na půdě soupeřů. Nejbližším protivníkem bude nevyzpytatelný celek Basketbal Polabí, kterému vypomáhají hráči vedoucího týmu Kooperativa NBL z Nymburka.

„Polabí dělá pro záchranu soutěže maximum. Využívá nymburské posily, jeho touha udržet první ligu je vidět. Ale už v základní části jsme se silnými soupeři pravidelně hráli dobré a vyrovnané zápasy. Můžeme se postavit každému,“ věří svému týmu trenér Orlů Michal Pešta před dalším důležitým utkáním, které se bude hrát v hale Sportcentra DDM v pátek 23. února, tradičně od 19 hodin.

Po Polabí do Prostějova v dalších týdnech přijedou výběry béčka USK Praha a SP Praha, pak se situace otočí o sto osmdesát stupňů a Orli v závěrečných zápasech vyrazí na palubovky Chomutova, Polabí a rezervy USK.

„Je to zvláštní systém, ale prostě to tak vyšlo a nic s tím nenaděláme. Teprve se uvidí, jestli to pro nás bude výhodné. Pokud bychom domácí sérii zvládli, může to tak být. Podmínkou jsou výhry v naší hale,“ uvažuje Pešta.

První čtvrtinu nadstavby zvládli basketbalisté výborně a připsali si důležité výhry. V extrémně vyrovnané tabulce stáhli svoji ztrátu na několik soupeřů. „Už po prvním kole se soutěž zamotala, po tom druhém je situace ještě zajímavější. O záchranu se bude hrát až do posledního zápasu,“ míní kouč Orlů.

Ani ve druhé části sezóny se zatím týmu nevyhýbají zdravotní problémy. V obou zápasech chyběl Matyáš Müller, poslední utkání kvůli svalovému zranění vynechal Radim Havel. „Podle lékařů pauza nebude dlouhá, měl bych se brzy vrátit,“ přiblížil aktuální stav svých potíží prostějovský pivot.