(Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel) Transfuzní stanice Nemocnice AGEL Prostějov chystá na příští pondělí 15. února akci s názvem „Valentýnský odběr krve“. Svatý Valentýn bývá svátkem láskyplných gest. Tím největším dárkem, který však můžeme druhým dát, je darovat nejcennější tekutinu ‒ krev.

 

Valentýnský odběr má v Nemocnici AGEL Prostějov již svou tradici a cílí především na dvojice s myšlenkou, že společné darování dva lidi sblíží. Také letos zájemci jsou pro účastníky Valentýnského odběru krve připraveny dárky. Jedná se o sladkost od Ferrero Raffaello. Dárci, kteří přijdou v páru, se pak mohou těšit na láhev vína.

„Vzhledem ke koronavirové epidemii budou letos platit zvýšená bezpečnostní opatření. To samozřejmě znamená dodržování rozestupů, nošení roušky a dezinfekce rukou. Tedy běžná bezpečnostní opatření, která vyplývají z doporučení ministerstva zdravotnictví,“ upřesnila vedoucí lékařka Hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Milena Lukešová. Zájemci o darování nejcennější tekutiny se mají v den odběru dostavit na transfuzní stanici do 2. patra polikliniky Nemocnice AGEL Prostějov v době od 6 do 8 hodin. Valentýnský odběr se podle MUDr. Mileny Lukešové od dalších podobných akcí zaměřených na darování krve liší v tom, že k němu chodí více mladých lidí.

Dárce krve musí podle ní splnit i podmínku, že v posledních 14 dnech nebyl v kontaktu s covid pozitivní osobou a není mu nařízena karanténa. „Pokud byl dárce pozitivně testován na covid, může se k odběru dostavit nejdříve měsíc od pozitivního PCR testování. Minimálně však 14 dní po skončení pracovní neschopnosti při lehkém průběhu, po těžkém průběhu až za 28 dní,“ uvedla dále vedoucí lékařka Hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov. Krev mohou darovat i ti lidé, kteří už byli očkováni RNA vakcínami (Pfizer/BioNTech, Moderna, proteinovými vakcínami Novavax a Sanofi). Ti se mnohou dostavit k odběru minimálně sedm dní po každé vakcinační dávce. „Podmínkou je, že nemají žádné zdravotní potíže. Po aplikaci vektorových vakcín AstraZenaca je pak odklad osmadvacet dní po každé vakcinační dávce,“ doplnila Lukešová.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let. Legislativa nabízí dárcům krve bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.