Hodně výraznou stopu zanechal na kurtech v Indian Wells nejlepší český tenista Jiří Lehečka. Hráč prostějovského TK AGROFERT se na megapodniku kategorie Masters dostal poprvé v kariéře do čtvrtfinále a na své cestě vyřadil několik elitních soupeřů. Porazil Andreje Rubljova z Ruska a Stefanose Tsitsipase z Řecka a vypadl až s Italem Jannikem Sinnerem.

„Hrát proti takto vysoko postaveným hráčům je velká výzva. Tušil jsem, že mě čeká těžký zápas. Oba jsme věděli, do čeho jdeme, a já jsem se připravil lépe,“ prohlásil po osmifinálovém duelu s řeckým protivníkem Lehečka, který si i přes porážku ve čtvrtfinále pochvaloval prostředí v Indian Wells. „Zdejší podmínky mi sedí, konečně jsem zase získal sebevědomí na tvrdém povrchu,“ těšilo prostějovského tenistu.

V Kalifornii se představil podruhé v kariéře a nabídnutou možnost patřičně využil. „Minulý rok jsem si tu připadal jako ve snu. Byl jsem poprvé na tak obřím turnaji ATP, všechno bylo nové. Teď už vím lépe, jak na některé věci reagovat, jsem zkušenější,“ všiml si rozdílu oproti loňskému roku Lehečka, kterého doprovázel také Tomáš Berdych. „Má spoustu zkušeností, které se mnou každodenně sdílí. Je skvělé mít podporu od někoho, kdo ví, jak to na velkých turnajích chodí,“ prohlásila česká jednička, která na svého mentora na turnaji navázala. Lehečka se do čtvrtfinále turnaje Masters totiž probojoval jako první Čech od roku 2017. Právě tehdy Berdych pronikl mezi nejlepší osmičku v Miami, v boji o semifinále pak ve třech setech podlehl legendárnímu Rogeru Federerovi.

V Indian Wells prostějovský hráč nestačil na favorizovaného Sinnera, proti kterému si vypracoval jediný brejkbol. Sám přišel třikrát o podání. „Pořád přicházejí momenty, kdy nevím, jak se zachovat. Ale učím se, příště to bude lepší,“ věří Lehečka. 

 

MUŽI

Indian Wells

dvouhra – 3. kolo: Lehečka (32) – Rubljov (5-Rus.) 6:4, 6:4, 4. kolo: Lehečka – Tsitsipas (11-Řec.) 6:2, 6:4, čtvrtfinále: Lehečka – Sinner (3-It.) 3:6, 3:6.

Phoenix

Dvouhra – 1. kolo: Kopřiva – Vukic (7-Austral.) 1:6, 0:6.