Několikatýdenní dusivý a dávivý kašel, často doprovázený prudkými hvízdavými nádechy, někdy i zvracením a zmodráním ve tváři. Tak vypadá černý kašel, nemoc objevující se v České republice stále častěji. Nakazit se infekčním onemocněním, které se velmi těžko léčí, se člověk může v kterémkoli věku. Od začátku roku onemocněli na Prostějovsku čtyři lidé.

 

„V okrese Prostějov v lednu evidujeme dva případy, v únoru jeden případ a do 17. března zatím rovněž evidujeme jediného pacienta,“ sdělila Večerníku tisková mluvčí Krajské hygienické stanice v Olomouci Markéta Koutná s tím, že náš region je na tom v kraji nejlépe. 

„Za prvních 11 týdnů roku evidujeme 66 případů. Nejvíce případů bylo v okrese Olomouc, a to 35, na druhém místě je Šumperk se čtrnácti případy dávivého kašle, následuje Přerov s deseti a Prostějov se čtyřmi případy,“ doplnila Koutná.

Onemocnění zasáhlo celou populaci, nejvíce případů je ve věkové skupině od 10 do 14 let. Nejefektivnějším nástrojem prevence je očkování, které je v České republice součástí očkovacího kalendáře. Česká vakcinologická společnost nyní doporučuje minimálně jedno přeočkování v dospělosti a v průběhu každého těhotenství.

Vývoj nemocnosti bude Večerník i nadále sledovat.