Jak vyplývá z výročních zpráv, které má PROSTĚJOVSKÝ Večerník k dispozici, v roce 2023 hospodařila Městská policie Prostějov se schváleným upraveným rozpočtem 61 443 000 korun. Ano, přesně takovou sumu nás stojí roční dohled nad veřejným pořádkem v našem městě. Podle Večerníku je ale zároveň velmi zajímavý pohled na to, jak prostějovští strážníci fungují a v jakém složení vlastně pracují. O tom velice podrobně informoval nejen ve výroční zprávě, ale také před nedávnem všechny prostějovské zastupitele Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

 

Personální stav naší městské policie je podle ředitele Šebestíka dlouhodobě stabilizován. „V roce 2022 byl po schválení zastupitelstva navýšen stav o jednoho strážníka na celkový počet 61 pracovníků Městské policie Prostějov. Žádný strážník v současné době nemá pracovní smlouvu na dobu určitou. Jeden strážník odešel k 31. lednu 2022 do starobního důchodu. V rámci výběrového řízení byl stav strážníků doplněn na 60, základní kurz úspěšně absolvovali dva noví strážníci, kteří doplnili službu v průběhu roku 2023. Po odchodu jednoho našeho strážníka k městské policii Ostrava bylo místo doplněno zájemcem ze Zlína, což je strážník s praxí. Aktuálně dva strážníci jsou nyní na dlouhodobé pracovní neschopnosti. Jedno pracovní místo není obsazeno, jelikož naše zaměstnankyně je na mateřské dovolené. Bylo tak vyhlášeno výběrové řízení,“ podal Libor Šebestík zastupitelům podrobnou zprávu o tom, v jakém složení aktuálně prostějovská městská policie pracuje.

Prostějov je ze statutárních měst jedinou městskou policií, kde ve vedení a řízení městské policie jsou pouze dva strážníci, a to ředitel a zástupce. V roce 2022 v rámci schválené změny organizační struktury a zlepšení systému řízení organizace bylo naopak zřízeno místo okrskáře – vedoucího okrskové služby, který v součinnosti s ředitelem a jeho zástupcem pomáhá s organizací výkonu služby, zejména při mimořádných akcích a součinnosti se složkami integrovaného záchranného systému.

V současné době je průměrná doba zaměstnání u prostějovské městské policie 21 let. „Věkový průměr jednotlivých strážníků se blíží 50 letům. Téměř jedna čtvrtina strážníků je u Městské policie Prostějov 30 let a více. Jedná se tedy o zkušené pracovníky a personální stav je stabilizován. Výhledově v horizontu pěti až deseti let však dojde ke zvýšení věku strážníků, kteří musí zajišťovat běžné úkoly ve výkonu služby a s ohledem na neuropsychickou i fyzickou zátěž organismu ve výkonu služby může nastat personální problém, zejména s odchody strážníků na penzi,“ uvedl Libor Šebestík s tím, že vedení městské policie se pochopitelně každoročně snaží své stavy doplňovat o nové mladé tváře a věkový průměr tak snižovat. 

V únoru roku 2022 byla schválena nová organizační struktura Městské policie Prostějov z důvodu nových úkolů, které je nezbytné zajišťovat. „Šlo hlavně o měření rychlosti, zpracování dokumentace, zkvalitnění výkonu okrskové služby a tak dále. Na pozici strážník je ze zákona vyžadováno střední vzdělání s maturitou, což všichni splňují. Devět našich strážníků má navíc vysokoškolské vzdělání, další dva vyšší odborné. Nepřetržitý výkon služby je zajištěn čtyřmi směnami, deseti okrskovými strážníky a dvěma strážníky dopravních hlídek. Z důvodu zákonných překážek v pracovní činnosti není nikdy plný stav pracovníků a jejich nepřítomnost musí být řešena zástupy, včetně přesčasových hodin. Plány služeb jsou velmi často operativně měněny v případě nezbytného zajištění různých akcí, které vyplynou v průběhu dnů, mnohdy je třeba služby měnit a zajistit mimořádně v daný den, kdy důvod nastal,“ řekl dále ředitel MP Prostějov Libor Šebestík.

Výroční zpráva o stavu veřejného pořádku v našem městě, ale i další informace o práci městské policie jsou veřejně dostupné na webových stránkách statutárního města Prostějova.