Úvodní grandslam sezóny přinesl v průběhu prvního týdne hned několik překvapení, řada z nich neudělala radost fanouškům prostějovského tenisu. Ve 2. kole skončila devátá nasazená Petra Kvitová, o kolo později se rozloučila šestka Karolína Plíšková. Do druhého týdne naopak postoupila Karolína Muchová. Dcera prostějovského rodáka a někdejšího fotbalisty prošla do osmifinále právě přes Plíškovou, přestože ve druhém setu prohrávala 0:5. Vývoj duelu však dokázala otočit a v Melbourne zatím neztratila ani set.

„Vážím si toho. Postoupit do druhého týdne grandslamu je vždycky fajn úspěch. Cítím, že se zlepšujeme,“ ohlédla se za posledními zápasy Muchová, kterou do osmifinále poslala výhra nad kamarádkou Plíškovou. „Obě jsme byly hodně nervózní. S troškou štěstí jsem zvládla koncovku prvního setu a druhý jsem začala špatně. Ale gamy byly těsné, pořád jsem bojovala. Karolína pak udělala pár chyb a mně se podařilo skóre otočit,“ řekla Muchová.

Ke spokojenosti měla naopak daleko její soupeřka, která dokonce za rozbití rakety dostala trestný bod. „Necítila jsem se tady dobře v žádném zápase, některé byly trochu lepší, některé o něco horší. Ale moc jsem kazila a panikařila během výměn. Nemám dost nahraných zápasů. Necítila jsem se pohodlně v žádné činnosti na kurtu,“ konstatovala po svém vyřazení Karolína Plíšková.

Zklamaná z Austrálie bude odjíždět také Kvitová, kterou ve 2. kole porazila Rumunka Sorana Cirsteaová. „Jsem zklamaná, protože jsem nepředvedla svůj nejlepší tenis. Musím teď promyslet, co budeme dělat v dalších týdnech,“ řekla Kvitová.

Ve stejné fázi soutěže vypadla také Barbora Strýcová, před 1. kolo neprošla Kateřina Siniaková a ani Kristýna Plíšková.