V neděli večer se po jednání hejtmanů krajů s předsedou vlády Andrejem Babišem, které vedlo k opětovnému vyhlášení nouzového stavu, vyjádřil Večerníku o svých pocitech také hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Jak mimo jiné přiznal, k žádosti o vyhlášení nouzového stavu, který ve čtvrtek poslanci odmítli schválit, se hejtmani rozhodli až po třech dnech intenzivního jednání. „Teď má vláda dva týdny na to, aby splnila to, co nám slíbila,“ řekl Večerníku první muž Olomouckého kraje.

 

Jak včera večer na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš oznámil, vláda vyhověla žádosti hejtmanů a znovu vyhlásila nouzový stav s platností od pondělí 15. února až do konce tohoto měsíce. „Ano, společně s ostatními hejtmany jsme navrhli vládě, aby vyhlásila dvoutýdenní nouzový stav. Jeho smyslem má být urychlené schválení pandemického zákona tak, abychom nadále mohli efektivně bojovat s pandemií i bez opakovaného vyhlašování nouzového stavu, a příprava na to, aby se žáci a studenti mohli začít bezpečně vracet do škol,“ pronesl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Podle jeho slov jednání byla náročná, ale výsledek očekávaný. „V podstatě jsem obnovení nouzového stavu očekával. Vláda nás hejtmany oslovila s tím, abychom jí pomohli vyřešit palčivý problém, do kterého se dostala po čtvrteční schůzi Poslanecké sněmovny. Po třech dnech skutečně intenzivních debat jsme na to Andreji Babišovi kývli. Všichni hejtmani jsme však předem tento krok konzultovali ve svých krajích s krizovými štáby, lékaři a hygieniky,“ prozradil Večerníku Suchánek, který se vzápětí svěřil s dalším osobním názorem na danou problematiku. „Určitě nám spousta lidí bude vyčítat, že po odmítnutí poslanců prodloužit nouzový stav je aktuálně znovu vyhlášený stav nouze protiústavní. K tomu chci říci jen to, že od hejtmanů nic protiústavního není, my jsme o nouzový stav jen požádali. Teď už je na vládě České republiky, jak tento krok obhájí případě před Ústavním soudem. Andrej Babiš tvrdí, že vyhlášení dalšího stavu nouze protiústavní není, tak je to jeho věc a vlády,“ míní první muž Olomouckého kraje.

Večerník zajímal i další hejtmanův názor, zda by si on sám dokázal představit, že by k vyhlášení nouzového stavu nedošlo a veškerá opatření by se náhle rozvolnila. „Popravdě říkám, že si některá rozvolnění dokáži představit, jiná ale zase nikoliv. A navíc z některých možných rozvolnění mám docela i strach. Olomoucký kraj sice není v současnosti tím nejpostiženějším, co se týká nárůstu případů covid-19, ale nikde není psáno, že to za dva nebo tři týdny nemůže být jinak. Pokud by nebyl nouzový stav, vyhlásili bychom samozřejmě stav nebezpečí, jenže to bychom pak nedokázali mnohá opatření korigovat podle aktuální situace. Mnohá z nich by přestala fungovat úplně. Navíc by například podnikatelé přestali brát finanční kompenzace. Každý kraj by si pak jel takzvaně na vlastní triko, což by byla naprostá hrůza,“ objasnil Josef Suchánek, který byl o víkendu podle vlastních slov také pro vyhlášení dalšího nouzového stavu. „Ano, byl! Ale neberu to jako vítězství, spíše bych řekl, že jsme vybrali tu nejlepší z nejhorších variant. Teď má vláda díky nám hejtmanům dva týdny na to, aby splnila to, co nám slíbila. A tím samozřejmě i občanům České republiky. Očekáváme urychlené jednání o protiepidemickém zákonu, co nejrychlejší návrat dětí do škol, rozvolnění možností cestování a další záležitosti,“ uzavřel.