Myslím, že ještě před několika lety by těžko někoho napadlo, že by se přestávky během hokejové sezóny vyhrazené reprezentačním turnajům Euro Hockey Tour mohly či měly v České republice týkat nejen extraligy mužů. Rozuměj: i druhé nejvyšší soutěže. Přesto to tak poslední roky je. A jakmile se kvůli Karjala Cupu, Channel One Cupu a spol. zastaví Tipsport extraliga, stojí zároveň také Chance liga. Proč?

Jestli tomu dobře rozumím, hlavním důvodem od prvopočátku zavedení tohoto nového pravidla byly souběžně probíhající turnaje či přípravné zápasy mládežnických národních výběrů ČR, jež repre pauzy též vyplňují. A protože se mezi nominovanými hráči na tyto juniorské a dorostenecké mezinárodní mače objevovalo čím dál víc prvoligových frekventantů (i díky svazem zavedenému projektu „Dukla“ v Litoměřicích), vznikl plošný befel pravidelného přerušování Chance ligy po extraligovém vzoru.

Proti tomuhle kroku vedení ČSLH se logicky objevil určitý nesouhlas ze strany některých klubů, leč odpor nebyl nikdy natolik rázný, aby novinku zrušil. A to dokonce ani v aktuální sezóně, kdy na scéně vinou koronaviru zůstaly pouze mužské reprezentační duely, zatímco všechny mládežnické se zrušily. Přesto prvoligové boje opakovaně pauzírují, ač si toho předtím užily až až při dlouhé covidové výluce. Údajný nedostatek termínů dokonce vedl ke zkrácení dlouhodobé části CHL na pouhých čtyřiatřicet kol. Přitom stačilo pro nižší z obou tuzemských profi soutěží zrušit nesmyslné reprezentační přestávky, zvlášť za současné mimořádné zdravotní situace. A s trochou dobré vůle se klidně dalo stihnout před závěrečným play-off mnohem víc než osekaná základní fáze. Nebo ne?