Olomoucký kraj také letos pomůže obcím v opravách a budování kanalizací, vodovodů nebo v realizaci opatření, která zmírní následky povodní. V celkem dvou dotačních programech je k dispozici přibližně sedmatřicet miliónů korun.

„Kvůli klimatickým změnám region trápí nedostatek vody, jindy naopak bleskové povodně. Olomoucký kraj obcím pomůže v budování infrastruktury, která následky těchto negativních jevů dokáže zmírnit,“ uvedl Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

Pomoc hejtmanství bude mít rozmanitou podobu. V rámci dvou dotačních programů mohou obce čerpat peníze například na budování a opravu kanalizací a vodovodů, na stavbu čističek odpadních vod, včetně kořenových. Kraj podpoří také opatření v krajině, která pomohou obnovit její přirozenou funkci, např. budování a revitalizace suchých poldrů.

„Obcím zároveň pomůžeme při řešení mimořádných a havarijních stavů vodohospodářské infrastruktury. Jde například o případy, kdy veřejný vodovod nebo kanalizaci poškodila povodeň,“ dodal Šmída.

Olomoucký kraj se v minulých letech potýkal s velkým suchem. Na některých místech lidem například vyschly studny a vesnice narychlo stavěly vodovody. Vloni zase část regionu postihly bleskové povodně, které z provozu zcela vyřadily vodovod i kanalizaci.