Ze současného mrazivého počasí a sněhové pokrývky mají samozřejmě radost zejména děti, které společně s rodiči obsadily v uplynulých dnech zamrzlé rybníky a vyžívají se v bruslení. Méně radosti však mají lidé, kteří se starají o údržbu chodníků či silničních komunikací ve městě. Těm dalo počasí v minulých dnech pořádně zabrat.

V Prostějově se o údržbu komunikací stará společnost FCC. Ta v uplynulých dnech nasadila enormní množství pracovníků a v plné činnosti byla i veškerá technika. „Od neděle 7. února je každý den při zimní údržbě nasazena veškerá technika v počtu dvanácti vozidel. Údržba probíhala dle schváleného plánu zimní údržby, bohužel tvorba ledovky byla v takové míře, že i po ošetření vozovek a chodníků se nadále tvořila silná vrstva ledu. Trasy byly udržovány opakovaně, avšak účinnost posypové soli nebyla dostačující. Po aplikaci dochází i nadále k tvorbě ledovky. Bylo spotřebováno přes 160 tun posypové soli. Komunikace a chodníky I. a II. pořadí byly ošetřeny až třikrát během jediného dne,“ zdůraznil Štěpán Špaček, ředitel společnosti FCC Prostějov.

„S touto kalamitou se nepotýkáme jen ve městě Prostějově a blízkém okolí, jedná se o celorepublikový problém, který je vzhledem k nastalým klimatickým podmínkám velmi obtížně řešitelný, na což opakovaně dopředu upozorňovala i média a vyzývala tak v těchto dnech k velké opatrnosti při pohybu na chodnících i komunikacích,“ dodal Špaček.

K opatrnosti při chůzi po chodnících i jízdě automobilem po silničních komunikacích vyzývají rovněž představitelé města. „Znovu apelujeme na občany, aby věnovali pozornost výstraze ČHMÚ na tvorbu ledovky na komunikacích. Lze předpokládat zhoršení sjízdnosti silnic a schůdnosti chodníků. Při silnější vrstvě náledí je aplikace posypové soli omezená. Meteorologové navíc v následujících dnech v okrese Prostějov varují před poklesem teplot vzduchu pod mínus dvanáct stupňů Celsia,“ připomíná Jiří Pospíšil, první náměstek primátora Prostějova.