Reprezentační pauza dala v uplynulém týdnu všem účastníkům Chance ligy mužů ČR 2020/2021 prostor zmobilizovat síly a co nejlépe se připravit na závěrečnou pasáž koronavirem ovlivněné sezóny. Teď už to půjde ráz na ráz: nejprve posledních sedm kol základní části, následně play-off. Postoupí hokejisté LHK Jestřábi Prostějov na rozdíl od loňska do rozhodujících bojů o všechno? Večerník se na aktuální situaci ve druhé nejvyšší soutěži především z pohledu svěřenců kouče Jiřího Šejby podrobně zaměřil a přidáváme i statistická čísla.

Rozjeté to mají prostějovští hokejisté více než slibně, neboť náramným způsobem zvládli osmičku duelů před repre přestávkou proti papírově přijatelným soupeřům. Zatímco na přelomu roku a zkraje ledna dokázali obrat o body jediný ze čtyř silných celků (Poruba 1:3, Jihlava 3:5, Třebíč 2:0, Přerov 2:4), potom zkosili s jednou výjimkou všechny relativně slabší družstva jako výkonná sekačka. Vzepřely se pouze Benátky nad Jizerou (2:3), jinak odnesli zlepšenou formu ptačích dravců postupně Frýdek-Místek (5:4), Kolín (11:3), Ústí nad Labem (2:1), Kadaň (9:2), Sokolov (5:3), Šumperk (6:3) i Vrchlabí (4:1). V posledním případě navíc nešlo o žádného outsidera, nýbrž o nečekaného lídra tabulky, čímž hodnota aktuální vítězné šňůry ještě víc vzrostla.

„Řekl bych, že už s Porubou, Jihlavou nebo v Přerově jsme hráli docela dobře, ale chyběla nám produktivita. Lepší proměňování šancí jsme přidali až v dalších utkáních, navíc šly nahoru i přesilovky a kluci dokázali ve větší míře dodržovat taktiku. Postupem času stále víc chápou, co od nich na ledě vyžadujeme, a hlavně to pak zvládají lépe plnit,“ krátce analyzoval herní i výsledkový vzestup prostějovský kouč Jiří Šejba.

Po uzdravení dlouhodobě zraněného útočníka Michala Gaga se opět zformovala úderná první formace s Petrem Mrázkem a Davidem Bartošem, velmi nebezpečné umějí být rovněž další ofenzivní lajny tažené Dominikem Hrníčkem, Lukášem Žálčíkem, Petrem Chlánem či kapitánem Tomášem Kautem. Zvedlo se také bránění celého týmu jištěného výborným gólmanem Ondřejem Bláhou, na soky dost platí vysoká rychlost hry snoubená s aktivním napadáním rozehrávky.

„Je dobře, že se nám vyprazdňuje marodka. Náš způsob hokeje je totiž hodně náročný, a abychom jej vydrželi praktikovat celé zápasy, potřebujeme početně co nejširší sestavu se čtyřmi kompletními útoky. Při rychlém a pravidelném střídání pak síly klukům neodcházejí příliš brzy, naopak je možné držet nasazené tempo hry od začátku až do konce. Byť ještě míváme výpadky s polevením, na čemž musíme pracovat,“ rozebíral Šejba.

Současné pořadí prvoligové soutěže vypadá následovně: 1. Vrchlabí 53, 2. Jihlava 53, 3. Kladno 53, 4. Poruba 51, 5. Třebíč 51, 6. Přerov 50, 7. Prostějov 47, 8. Litoměřice 44, 9. Vsetín 44, 10. Slavia Praha 40, 11. Ústí 39, 12. Sokolov 38, 13. Benátky 38, 14. Kolín 35, 15. Havířov 30, 16. Frýdek-Místek 30, 17. Šumperk 17, 18. Kadaň 16.

Průvodním jevem celého tohoto ročníku je obrovská vyrovnanost, o čemž numericky svědčí dvě skutečnosti: jestřábí letka ze své sedmé příčky ztrácí pouhých šest bodů na první místo (!), leč zároveň má jen devítibodový náskok na klíčovou třináctou pozici, která je první nepostupová do play-off. Vyřazovací část si totiž letos zajistí dvanáct mužstev: nejlepší čtyři po dlouhodobé fázi projdou přímo do čtvrtfinále, mančafty na pátém až dvanáctém postu si to spolu rozdají v předkole.

Poměrně malá ztráta Hanáků na úplné čelo svádí k odvážným plánům, že by ve zbývajících sedmi dějstvích mohli ještě usilovat o posun do elitního kvarteta. Proti téhle smělé tezi se však staví těžký los, jenž mají před sebou. Posuďte sami: venku Kladno, doma Přerov, venku Vsetín, doma Havířov, venku Litoměřice, doma Slavia, venku Poruba. Tedy tři výše postavené kolektivy, tři nejbližší pronásledovatelé a jeden soubor snažící se zachránit co se dá. Top čtyřka tudíž vyjde jedině v případě skvělých výkonů při pokračování stávající pohody.

Střízlivější pohled na věc hovoří o tom, že právě vzhledem k náročnému rozlosování je nutné si hlídat záda. Aby nenastaly potíže s potvrzením postupu do předkola, tedy jakéhosi osmifinále. I když se složitě věří tomu, že by poslední dobou spíš strádající Benátky nad Jizerou, Sokolov či Ústí nad Labem dokázaly najednou enormně bodovat, zatímco potenciálně nebezpeční Havířov s Frýdkem-Místkem už nabrali na LHK obří ztrátu. Objektivně se tak dá říct, že hanáckým dravcům by na účast v play-off mělo stačit i šest získaných punktů ze zbylých mačů, což rozhodně je v jejich silách. Snad i mnohem víc.

„Myslím, že nemá smysl se příliš zabývat počítáním. Naopak je potřeba se zaměřit na to, abychom i po pauze dokázali předvádět kvalitní hokej z předchozích utkání a udrželi výkonnost. Potom můžeme dál bodovat bez ohledu na to, že nás čekají silní soupeři. Jasným cílem samozřejmě je postup do play-off, obecně chceme být v tabulce, co nejvýš to půjde. První čtyřka? To neřešíme. Ono se prostě ukáže, na co kdo má. Musíme jít zápas od zápasu a uvidíme,“ odtušil trenér Šejba rozumně.