Hokejové derby s Přerovem vždy táhlo a bude táhnout. V současné době však i tyto vyhrocené duely musí probíhat bez fanoušků v ochozech. Během sobotního utkání se ale zápas právě kvůli fanouškům na chvíli přerušil. Místem události nebyl stadion, ale venkovní prostor, kde se skupinka prostějovských ultras rozhodla polepit autobus hostů. Řidiči přerovských hráčů Janu Jansovi se naštěstí podařilo téměř bez úhony dostat zpátky na stadion…

 

Co se tedy přesně před stadionem v Prostějově událo, popsal sám řidič Jan Janso, který šel během přestávky zkontrolovat autobus. „Viděl jsem u autobusu nějaké fanoušky Prostějova. Chtěli mi polepit autobus, což také nakonec udělali. Snažil jsem se jim to vymluvit, že je to zbytečné, že autobus za nic nemůže. Říkal jsem jim, že ze stávající fólie na autobusu se hodně špatně nálepky sundávají a může jít o drahou opravu. Oni si bohužel nedali říct, tak jsem odcházel zpátky na zimák, protože jich tam bylo opravdu dost a nic bych stejně nevyřešil,“ prozradil řidič.

Tím však tento incident neskončil. Při odchodu na zimní stadion se za ním jeden z fanoušků Prostějova rozběhl a diskutovat zrovna nepřišel. „Chvilku jsme se přetahovali u bočního vchodu. Tam mi ještě pomohl řidič záchranky, která musí být na zápasech přítomná, a jak se zabouchly dveře, tak se přesunuli k hlavním dveřím, kde do nich ještě kopali, řvali klasické pokřiky na Přerov a lítala tam nějaká pyrotechnika. Naštěstí se kromě pár nálepek a toho roztrhnutého trička nestalo nic závažnějšího,“ popsal dále řidič přerovského autobusu.

Celou situaci na zimním stadionu řešil s manažerem Prostějova Jiřím Vykoukalem. Kromě řešení incidentu měl také řidič na srdci pár výhrad k fungování organizace právě před stadionem. „Vevnitř za mnou dorazil pan Vykoukal, tak jsem mu popsal situaci. Autobus jsme pak přemístili do dvora. Je pravdou, že jsem byl dost hlasitý, ale myslím si, že z organizačního pohledu to bylo trošku ze strany Prostějova podceněné. Poslední dva roky se autobus neschovává do dvora a vždycky se to neobejde bez nějakého drobnějšího incidentu. Toto už však bylo přes čáru, jelikož ty nálepky mohou opravdu poškodit fólii. Druhou věcí je, že před každým zimním stadionem vídám auto policie ať už státní, nebo městské, tady se objevili až po tomto incidentu,“ popsal Jan Janso, co mu přesně vadilo.

O tom, že se kouč hostů rozhodl stáhnout hráče zpátky do kabiny, se dozvěděl až později, nejprve se totiž snažil vyřešit nastalý problém. Pochválil však postoj obou klubů.

Otevřeně přiznal, že za dobu, co s klubem jezdí, se nejčastěji nějaké incidenty odehrají právě v Prostějově, čemuž však rozumí, jelikož se jedná o derby. Něco je ale podle něj za hranou. „Zažili jsme tu poplivaný autobus, hráčům někdo kopal do tašek, to k hokeji nepatří. Tohle hlavně nedělají fanoušci, ale pouze takzvaní vyhledávači konfliktů, kteří se najdou v každém městě,“ má jasno řidič.

Prostějovskými fanoušky „ozdobený“ autobus dlouho nezůstane. „Některé nálepky se mi podařilo strhnout hned, jak jsme šli s panem Vykoukalem ven. Protože byl autobus mokrý, tak některé naštěstí moc nedržely. Ještě jich tam asi pět nebo šest zůstalo a bude na to potřeba nějaký přípravek. Jde také o to, abych neměl malér od majitele autobusu,“ dodal s úsměvem Jan Janso.