Komu se nelení, tomu se zelení. Okřídlené přísloví platí i pro Čelechovice na Hané. V části bývalého cukrovaru od podzimu vzniká parčík se spoustou stromů a keřů.

Areál bývalého cukrovaru v Čelechovicích představuje obrovskou plochu v bezprostřední blízkosti centra obce. Dlouhá léta se s ním nic nedělo a jednalo se o skutečnou ostudu obce. Před necelými pěti lety však došlo na rozsáhlou demolici. Bylo to zejména díky společnosti Armex Oil, jež za 70 milionů korun výrazně zmodernizovala a rozšířila stávající sklad pohonných hmot.

Tím to však neskončilo. V jedné další části cukrovaru jiný soukromý vlastník v loňském roce rozjel výstavbu většího bytového domu. Sama obec se pak pustila do rozsáhlé výsadby v zadní části plochy někdejšího cukrovaru, a to v bezprostřední blízkosti dvou zdejších rybníčků. Výsadba byla zahájena již loni na podzim, kdy bylo vysazeno celkem 76 stromů. Na jaře budou práce pokračovat. Díky dotacím se zde kromě dalších stromů a keřů objeví také nové cestičky. Vznikne zde i nové parkoviště.

„Věřím, že realizací projektu se zlepší stávající neutěšený stav této lokality a naše obec získá další místo k odpočinku a relaxaci, které naváže na zelenou plochu u rybníků,“ konstatovala starostka Čelechovic na Hané Jarmila Stawaritschová.