Už minulá sezóna pod vysokou sítí nebyla kvůli nástupu první vlny koronaviru dokončena, její závěr musel být loni na jaře plošně zrušen. Z aktuálního ročníku volejbalových soutěží v ČR pak zůstaly vinou dalších a dlouhotrvajících protikoronavirových omezení jen trosky. Pojďme si zrekapitulovat, co vlastně (ne)odehrály prostějovské týmy, než Správní rada ČVS rozhodla o předčasném ukončení soutěžních bojů 2020/21.

 

ŽENY VK PROSTĚJOV

Soutěže: UNIQA extraliga, Český pohár a evropský Challenge Cup dospělých

Co stihly odehrát: téměř celou extraligu, čtvrtfinále ČP, čtvrtfinále Vyzývacího poháru

Resumé: Pro A-tým vékáčka jakožto profesionální sportovní kolektiv platí výjimka vlády ČR o možnosti provozovat náplň své obživy za dodržování přísných hygienických opatření. Díky tomu Hanačky přišly „pouze“ o extraligovou nadstavbu vzhledem ke zkrácení soutěže, která se snad jinak dokončí včetně play-off. V obou pohárech jim pak z důvodu koronaviru spadl do klína kontumační postup až do čtvrtfinále, tam přišlo vyřazení po jediném absolvovaném duelu.

ŽENY VK PROSTĚJOV „B“ A TJ OP PROSTĚJOV

Soutěž: 2. liga dospělých

Co stihly odehrát: nic

Resumé: Než nastal plánovaný druholigový start, už zavládl všeobecný lockdown, tudíž se ani nezačalo. Béčko vékáčka tvoří převážně klubové mládežnice, pro něž je ženská soutěž vhodným doplňkem k získávání zkušeností. A přijít o celý ročník zde tak znamená nepříjemnost, ovšem nijak fatální. Mnohem horší je ztráta kompletní sezóny pro družstvo OP, které se vždy dává po personální stránce složitě dohromady a zůstává otázkou, jak současnou situaci ustojí složením kádru do budoucna.

JUNIORKY VK PROSTĚJOV

Soutěže: extraliga a Český pohár U19

Co stihly odehrát: jediný extraligový turnaj

Resumé: Těsně před uzávěrkou veškerého sportu absolvovaly v Praze na Olympu úvodní kvalifikační turnaj nejvyšší juniorské soutěže tuzemska, kam se půl roku předtím postupově vrátily bez nutnosti podstoupit závěrečnou baráž, kterou zrušil koronavirus. Stejně jako celý zbytek této sezóny. Čtyři zahajovací porážky v metropoli od Přerova, Šternberka, Olympu (shodně 0:3) i Ostravy (1:3) dávaly tušit, že by svěřenkyně Aleše Nováka čekal nelehký boj o záchranu.

JUNIORKY TJ OP PROSTĚJOV

Soutěž: krajský přebor U19

Co stihly odehrát: šest střetnutí KP

Resumé: Mladé plejerky ópéčka si zápasově zapinkaly v porovnání s většinou ostatních prostějovských výběrů solidně, když před vládní uzávěrkou nastoupily ke třem dvojutkáním krajského přeboru. Nejprve sice nečekaně padly s Kojetínem dvakrát 1:3, ale pak smetly UP Olomouc B i Bohuňovice vždy 3:0 a mohly pomýšlet na boj o čelo tabulky. Možná také na průnik do kvalifikace o vysněnou účast v první lize téhle věkové kategorie.

KADETKY VK PROSTĚJOV

Soutěže: extraliga a Český pohár U17

Co stihly odehrát: jediný extraligový turnaj

Resumé: Z hlediska počtu podstoupených mačů dopadly stejně jako jejich juniorské oddílové parťačky. To znamená, že před úderem nakažlivé nemoci si daly vstupní kvalifikační turnaj mezi národní elitou. Doma v Národním sportovním centru PV sice podlehly Brnu 0:3, leč následně přemohly Hlincovku 3:1, Olymp Praha B i Přerov 3:2 a tím naznačily, že rovněž ve druhé sezóně za sebou mohly reálně pomýšlet na postup do závěrečného turnaje Final Six. Jestli by to vyšlo, se už bohužel nedozvíme.

STARŠÍ ŽÁKYNĚ VK PROSTĚJOV

Soutěže: Český pohár a krajský přebor U15, 1. liga U17

Co stihly odehrát: jeden turnaj ČP, jeden turnaj KP, osm prvoligových střetnutí

Resumé: Při brzkém startu všech tří svých soutěží si starší žákyně vékáčka zahrály vcelku dost, než je zastavil státní zákaz. A všude dokazovaly vysoké volejbalové kvality, o čemž svědčí suverénní triumf nejen v kvalifikaci krajského přeboru, ale také v kvalifikaci Českého poháru. Stejně jako slušné výsledky v první lize kadetek proti věkově starším soupeřkám. V elitním ČP měly mladé Hanačky medailové ambice, na cenný kov chtěly útočit i při mistrovství republiky po předpokládaném postupu na tenhle soutěžní vrchol. Sílu svého letošního mančaftu však nemohly prodat, což extrémně mrzí.

MLADŠÍ ŽÁKYNĚ VK PROSTĚJOV

Soutěže: krajský přebor U13, Pohár Jihomoravského kraje 7. tříd

Co stihly odehrát: jeden turnaj KP

Resumé: Mladší žákyně VK otevřely kvalifikací krajský přebor, a to bylo pro ně všechno. Záměr přitom směřoval k systematické celoroční práci na výkonnostním zlepšování po všech herních stránkách prostřednictvím kvalitních tréninků i častých zápasů. Což obecně platilo pro veškeré mládežnické kategorie hanáckého klubu. Bohužel realita nuceného sportovního živoření byla během uplynulých měsíců (a stále ještě je) mnohem horší, pro volejbalový rozvoj děvčat nesmírně smutná.