Hned dvě mladé boxerky České republiky vedené reprezentačním trenérem Martinem Klíčem z Prostějova nakonec startovaly na mezinárodním juniorském turnaji Adriatická perla v Černé Hoře. A z města Budva obě přivezly cenný kov, jeden zlatý a jeden bronzový.

Vydařený výjezd do Černé Hory za přísných epidemiologických opatření mají za sebou české boxerky vedené prostějovským koučem Martinem Klíčem. Na blížícím se mistrovství světa by se měly představit i dvě vyslankyně zdejšího SK, které na poslední akci chyběly z důvodu zdravotních problémů.

Claudia Tóthová (váhová kategorie do 54 kilogramů) v semifinále jasně vybodovala soupeřku z Indie a ve finálovém duelu nedala žádnou šanci ani Khabasové z Bulharska. Tedy třetí juniorce z loňského mistrovství Evropy, kde olomoucká rodačka skončila druhá. „Clauda předvedla dva výborné a suverénní výkony, o jejím zaslouženém vítězství nebylo žádných pochyb. Na zahraniční scéně si postupně buduje silné jméno, z ostatních zemí už ji čím dál víc respektují jako opravdu špičkovou mladou boxerku,“ vyzdvihl Klíč schopnosti Tóthové.

Veronika Gajdová (váhová kategorie do 60 kilogramů) sice zvládla semifinálové střetnutí rovněž velice dobře, ale přesto sporným rozhodnutím sudích podlehla na body Kiperové z Moldavska. „Verču musím taky pochválit, zaboxovala velice dobře a podle mého názoru měla určitě vyhrát. Rozhodčí to bohužel viděl jinak, s tím se nedá nic dělat. Místo finále jsme tak Veronice domluvili aspoň dva sparingy s Finkou a Uzbekistánkou,“ navázal Klíč při svém hodnocení.

S výkony obou svěřenkyň i úrovní Adriatic Pearl vyslovil spokojenost. „Turnaj měl vysokou kvalitu, mezi patnácti zúčastněnými státy byly hlavně balkánské a postsovětské země. Holky v téhle silné konkurenci prokázaly měsíc a půl před mistrovstvím světa hodně slušnou formu, na níž budeme v nejbližších týdnech dál pracovat. Před polovinou března nás čeká další mezinárodní turnaj v Litvě, následně sparingy v Polsku a pak už šampionát, který se koná od 10. do 24. dubna v polských Kielcích,“ prozradil Klíč Večerníku.

Na MS juniorské kategorie počítá kromě Tóthové a Gajdové ještě s Kristýnou Václavíkovou z SK Prostějov, která se momentálně léčí ze zranění. „Týna měla zlomenou ruku a postupně se dává dohromady, ale do turnaje v Litvě nebude úplně připravená. Proto pro ni hledám nějakou jinou akci o něco později, kde by se mohla rozboxovat tak, aby na mistrovství světa odjížděla dostatečně nachystaná,“ vyložil Martin Klíč, vedle národního výběru dívek ČR i hlavní kouč mládeže v oddílu BC DTJ Prostějov.