Už měsíc v kuse pokračuje zvyšující se nárůst nově pozitivně testovaných osob nakažených onemocněním covid-19. Během uplynulého týdne se v kraji nově nakazilo 3 354 lidí, což je o šest stovek víc než týden předtím.

Alarmující situaci podtrhuje fakt, že roste i počet pacientů v nemocnicích a koronavirus se bohužel vrátil také ve větším měřítku do sociálních zařízení, kde byly nové případy zaznamenány jak u uživatelů, tak členů personálu. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek se Večerníku v neděli večer svěřil, že v tomto ohledu bere vládou vyhlášený tvrdý lockdown jako nutné zlo.

Také Olomoucký kraj se dnes ponořil do tvrdého lockdownu vyhlášeného vládou. Z hlediska čísel ale není divu, ta jsou skutečně alarmující. K sobotnímu večeru 27. února bylo evidováno

už 68 656 případů pozitivně testovaných osob od začátku pandemie covidu-19. Aktuálně je nemocných 6 219, nejvíce v Olomouci (1 840), pak v Přerově (880), Prostějově (840) a Šumperku (460). Celkově se v kraji z covidu-19 vyléčilo 61 240 lidí, ale bohužel evidujeme už také 1 191 úmrtí. Do této chvíle bylo v kraji testováno 240 382 lidí.

„Čísla naskakují a během uplynulého týdne jsme zaznamenali jen samé negativní zprávy. Už čtvrtý týden po sobě je počet nakažených vyšší a vyšší. Navyšují se rovněž počty hospitalizovaných pacientů, ovšem alespoň v tomto ohledu jsem zatím ještě optimistický. Vedení nemocnic mi hlásí, že kapacita volných covidových lůžek je ještě dostačující, takže do podobného dramatu jako v západních Čechách se snad nedostaneme. Navíc jsou naše nemocnice v kraji schopné počty volných lůžek ještě navýšit. Už méně optimisticky vypadá situace v sociálních zařízeních, koronavirus získal na síle jak mezi uživateli, tak členy personálu,“ zkonstatoval v neděli večer Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Jak vzápětí přidal, v kraji se čím dal častěji objevují také případy britské mutace covidu. „Podle toho, co mi sdělila ředitelka Krajské hygienické správy, tak denně je odhaleno okolo deseti případů tohoto mnohem zákeřnějšího viru. Problém je, že britskou mutaci neodhalí běžné testy na covid-19, musí se použít ty speciální. Byl jsem poučen také o tom, že britská mutace může být až o sedmdesát procent nakažlivější než běžný covid-19 a jestli to tak půjde dál, tak ho přetlačí,“ míní Suchánek, kterého se Večerník ještě zeptal, jaký zastává názor na tvrdá vládní opatření v podobě lockdownu platného od pondělí 1. března? „To je pro mě strašně těžká otázka a s odpovědí se sám v sobě hodně peru! Myslím si, že v této fázi neustále se zvyšujícího počtu nemocných nic jiného nezbývalo. V konečném kontextu je ale vyhlášený lockdown velmi špatnou vizitkou pro celou naši vládu! Před měsícem, když situace ještě nebyla tak strašná, se mělo udělat daleko víc a hlavně všechno jinak. Proč například zcela přestalo fungovat pečlivé trasování, to je pro mě dodnes záhadou... Nechci nyní rozhodnutí vlády torpédovat, ale premiér Babiš a celá vláda to dělá prostě blbě. Neumím to říct jinak. Nechápu také, proč nedošlo k uzavření velkých firem a podniků, kde jsou ohniska nákazy největší,“ řekl upřímně hejtman, pro něhož je také otázkou, zda občané budou tvrdé podmínky lockdownu dodržovat. „Lidé to všechno poslední týdny a měsíce strašně těžce nesou, všichni jsou otrávení, vyčerpaní z peněz, bojí se o zaměstnání, nemohou navštívit své příbuzné a řadě rodin už na covid-19 zemřel některý z příbuzných. Přál bych si, aby všechna vládní nařízení akceptovali a dodržovali. Není jiného vyhnutí, i když já sám mám kolem lockdownu spoustu výhrad. Bylo to ale nutné zlo, jinak by v této zemi nastala anarchie. Věřím, že po třech týdnech se situace zlepší a tuto dobu všichni společně zvládneme,“ vzkazuje Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje. 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 22. února       632

úterý 23. února           658

středa 24. února          593

čtvrtek 25. února        395

pátek 26. února           886

sobota 27. února         190