Je třeba si někdy přiznat pravdu. A tou třeba je, že se fotbalová mládež ve většině případů nerozvíjí, dokonce ani nestagnuje, ale rovnou upadá. Jen máloco je výmluvnější než srovnání současné soutěže mládeže v kraji a okrese s dobou před pěti lety. Výsledek nepotěší...

Velká část mládežnických družstev jednoduše zanikla, zmizela z mapy. Tytam jsou časy, kdy v Lipové měli žáky. Nebo třeba ve Výšovicích. Ani Držovice, Klenovice nebo Hvozd se v rychle ubíhajících rocích neudržely. O mládeži Určic nebo Kralic na Hané nemluvě. Zejména v případě Určic platilo, že měly prakticky kompletní mládežnickou strukturu. Dnes? Skoro nic!

Zajímavé je ale také srovnání toho, jak to vypadalo při slučování klubů. Tehdy v mládeži prakticky nemyslitelná věc. Dnes běžná záležitost. Dokonce i jinak lidnaté Němčice nad Hanou a taky Konice musely spojit síly s některou z okolních obcí. Pravdou je, že v současné době je více „pospojovaných družstev“ než samostatných. Máloco vypoví o tom, že nejsou „lidi“, více než právě tento fakt. Úpadek ale lze pozorovat i v soutěžích, není to tak dlouho, co byla na okrese i soutěž dorostenecká. V současné sezóně 2020/2021 byste ji už hledali marně.

Bohužel nedostatečné zázemí, nezájem hráčů anebo naopak nemožnost sehnat schopné a zároveň lidské trenéry připravují stále více klubů o mládež. A tím i o budoucnost. Výsledkem je, že se na Prostějovsku fakticky drží jen jakési ostrůvky tradičně silných klubů, jako jsou Konice, Čechovice nebo Němčice nad Hanou, kde ale krutý pád naopak utrpěl „A“ tým. V menších vesnicích vesměs mládež zanikla, maximálně si v lepším případě udržela přípravku. Jenže ta následně, kdy už se nemá kam v klubech posouvat, odchází. A pozdější návrat do mužů už zdaleka není samozřejmostí.