O tohle by byla škoda se nepodělit! Přestože jsou výstavy v současné době pro veřejnost obvykle zapovězeny, pozoruhodné umění vzniká i nadále. Důkazem je obraz Milana Bendy, který prostějovské náměstí i s radnicí ztvárnil skutečně pozoruhodným způsobem.

 

Zatímco někteří umělci jsou se svými „díly“ hotovi během pár minut, jeden z posledních obrazů Milana Bendy vznikal zhruba půldruhého měsíce. Samozřejmě že autor po celou dobu nestál pouze u něj. „Jedná se o olejomalbu složenou ze zhruba dvaceti vrstev. Každá z nich vždy musela zaschnout, než bylo možné malovat další. I proto se to celé tak protáhlo,“ vysvětlil malíř, na jehož obraze zaujme zejména dramatický kontrast světel a stínů, který je typický pro barokní umění.

„Motiv si vybírám v momentě, kdy někde uvidím zajímavou světelnou kompozici, která se stane podkladem pro celý budoucí obraz. V dalším průběhu ji po svém upravuji, nicméně ten původní impulz je pro mě důležitý,“ zareagoval Benda na otázku, jak si vybírá místa, která na plátně zachytí. Při pohledu na obraz si nelze nevšimnout, že na něm mnohé věci chybí. „Při malování mi jde o nadčasovou ideu, nikoliv o přesný popis se všemi pomíjivými věcmi. Proto nejrůznější lavičky či poutače prostě vynechávám,“ objasnil své záměry Milan Benda s tím, že obrazů s prostějovskými motivy zatím namaloval zhruba tucet.

Kromě nich se v současnosti věnuje zejména tvorbě realisticky zpracovaných zátiší obsahujících zdánlivě nesouvisející předměty. „Právě ty bych rád představil na své příští výstavě, která se však nebude konat dříve než v polovině příštího roku,“ zalitoval Benda, který v prostějovském muzeu naposledy vystavoval před pěti lety.