Kvůli pandemii koronaviru a hrozbě nákazy se již před rokem přesunula zasedání zastupitelstva z tradiční obřadní síně prostějovské radnice do hlavního sálu Společenského domu. Od té doby však nejsou jednání přenášena v přímém přenosu, který lidé byli zvyklí sledovat na internetových stránkách magistrátu. Absenci videopřenosu kritizovala opozice.

 

Hned v úvodu posledního jednání z úterý 23. února se o slovo přihlásil Petr Ošťádal (Na rovinu!). „Jsme tu už poněkolikáté a za tu dobu magistrát potažmo vedení města mohly zajistit videopřenos, což je technicky možné. Není ale možné se více než půl roku vymlouvat na protiepidemická opatření. Žádám vás tedy, pane primátore, abyste v případě dalších jednání zde ve Společenském domě zajistil videopřenos z jednání,“ uvedl zastupitel z opozičních lavic, ke kterému se přidal i jeho stranický kolega. „Absenci videozařízení bych dokázal pochopit poprvé či maximálně podruhé, co jsme se tady začali scházet. Dnes už je ale jasné, že v tomto sále Společenského domu se budeme potkávat ještě minimálně do podzimu. Není určitě technicky nemožné přesunout sem z obřadní síně radnice kamery. A právě kvůli protiepidemickým opatřením je vhodné, aby lidé, kteří chtějí sledovat jednání zastupitelstva, nemuseli chodit sem, ale mohli vše sledovat z domova,“ řekl Petr Kapounek.

Během jednání zastupitelstva se radní ke kritice ohledně absence videopřenosu nijak nevyjádřili, o týden později ale první náměstek prostějovského primátora Večerníku sdělil, že o možnosti zajistit přímý přenos z jednání zastupitelstva v sále Společenského domu budou konšelé uvažovat. „Na zasedání rady města v úterý 9. března jsme to ještě nestihli, diskutovat bychom o tom měli v úterý 23. března, kde je na programu další jednání. A zřejmě padne i rozhodnutí, zda videopřenosy budou obnoveny,“ prozradil Jiří Pospíšil.

Aktuálně se z každého jednání vypracovávají doslovné přepisy zveřejněné na internetových stránkách města.