I přes působení v prostějovském BCM Orli se dá propracovat do univerzitních basketbalových týmů ve Spojených státech. Vojtěch Růžek studuje na South Georgia Technical College, Radim Havel zase zakotvil na Aljašce a studuje na University of Alaska Anchorage. Oba hráli za Orly extraligu U19, Havel navíc nastupoval i v týmu v první lize mužů.

 

Univerzitní soutěže ve Spojených státech byly v probíhající sezóně zrušeny, přesto se oba hráči basketbalově posouvají. „Tréninky probíhají ve vysoké intenzitě. Nasazení všech je stejné jako v zápasech. Proto jsem se zlepšil kondičně i při střelbě,“ míní Havel. „Hlavně jsem si zvykl na úplně jiné tempo než dosud,“ dodává.

Trenéři v Georgii zase kladou velký důraz na zlepšení individuálních schopností, což se zamlouvá Růžkovi. „Posunul jsem se individuálně i mentálně. Na to dohlížejí asistenti trenéra, kteří jsou s námi v neustálém kontaktu. Jsou připraveni s čímkoli pomoci, ať už jde o basketbal, nebo o školu,“ cítí podporu realizačního týmu Růžek.

Oba bývalí hráči Prostějova prožívají zvláštní sezónu bez ostrých zápasů. Přesto mají možnost pokračovat ve svém basketbalovém růstu. „Ze začátku jsme trénovali v naší aréně, která je pro 5000 diváků, jenže pak kvůli covidu arénu převzala nemocnice a využívá ji jako sekundární nemocnici pro pacienty. A tak musíme trénovat v menší hale na kampusu. Jinak většinou trénovat a posilovat musíme jen v rouškách. Není to nic příjemného, ale určitě lepší než netrénovat vůbec,“ popisuje situaci v Georgii Růžek.

Na přípravu si nemůže stěžovat ani Havel. „Podmínky pro trénování jsou tu i přes coronavirus skvělé. V podstatě neomezený přístup do tělocvičny, posilovny a regenerační místnosti. Jediné omezení je, že tam nesmíme, když tam je ženský basketbalový tým, a po skončení musíme vydezinfikovat všechno, čeho jsme se dotkli,“ usmívá se mladý basketbalista.