Odkládání volebních valných hromad je konec. Teď už je jasné, že se začátkem dubna budeme znát, kdo bude dále vládnout nejen okresním fotbalovým svazům, ale také tomu krajskému. V současné situaci, kdy pandemie zcela zastavila všechny soutěže a vznášejí se otazníky nad tím, zda se vůbec dohraje podzimní část, to nebude pro nové či staronové vedení rozhodně lehká úloha. A to ani nezmiňuji další problémy, se kterými nyní fotbal bojuje především ve vyšších patrech. Každý z kandidátů, který v této nelehké době chce pracovat pro fotbal s čistým svědomím, tak zaslouží obdiv.

Ať už se budeme bavit o prostějovském okresním i Olomouckém krajském fotbalovém svazu, je nutno říct, že i případní noví členové mají rozhodně na co navazovat a že dnes již minulé vedení nastavilo laťku vysoko. Je tedy nasnadě nefalšované poděkování. Všeobecná komunikace vedení byla vždy na velmi dobré úrovni a v tomto ohledu musela být většina klubů spokojená. Nechyběla ani snaha pomoci klubům během pandemie a celková pomoc i dotace pro kluby pracující s mládeží, která je dlouhodobě na ústupu.

A právě mládež bude pro další čtyři roky jedním z hlavních témat. Moc dobře se to sice neposlouchá, je však nutné si přiznat, že posledních deset let jde křivka mladých nadějí strmě dolů. Pro zlepšení situace je nutné, aby začaly správně fungovat kluby. Sám svaz však k tomu může kluby určitě motivovat, což se už nyní dařilo. A i jakákoliv další myšlenka uvedená v život, která by dokázala přivést další talenty a zainteresovat více klubů, bude mít nesporně cenu zlata.

Fotbal na jedné straně trápí řada problémů, stojí za ním ale řada pozitiv. Jedno je však jisté, sám se bez vedení neobejde. A ať už dopadnou volby jakkoliv, nezbytná bude velká porce důvěry a správná komunikace ať už klubů směrem k vedením, či naopak. Bez toho bude fotbal přešlapovat na místě, dokud si neuvědomí chyby a nezačne pracovat tak, jak je potřeba. U regionálních klubů a vedení o tuto stránku věcí až takové obavy nemám, jen pevně doufám, že to takhle bude platit i na úrovni státní, protože tady nejde o moc, ale o budoucnost.