Konečně je tady. Po odkladech z důvodu epidemické situace je se zpožděním za dveřmi krajská fotbalová valná hromada. A mimořádně důležitá, může totiž dojít k výrazným změnám ve vedení. To hlavně opouští dlouholetý předseda Stanislav Kaláb. Přestože však do voleb chybí jen dva týdny, kandidátky jsou zatím prázdné.

„Zatím na krajskou valnou hromadu nejsou žádné návrhy ani na předsedu, ani na výkonný výbor. Podle mě se to bude odvíjet od výsledku voleb na okresech. Asi se to rozběhne až příští týden po okresních valných hromadách,“ konstatoval sekretář KFS Olomouc Pavel Peřina.

Na tento krok se čeká i podle Stanislava Kalába. „Mě to bude zajímat týden před valnou hromadou. Dost bych se divil, kdyby se nikdo nepřihlásil. Lidé čekají na valné hromady v okresech,“ říká Kaláb i přesto, že se do funkcionářských pozic trvale lidé příliš neženou. Nicméně v některých okresech už nastaly změny. „Proběhla valná hromada v Šumperku. Tam jsou změny zásadní. A myslím, že to je ku prospěchu fotbalu,“ řekl krajský předseda Stanislav Kaláb k výsledku, kdy došlo k výměně poloviny výkonného výboru včetně předsedy. Bohuslava Charváta nahradil v čele výboru Vlastimil Faltýnek. Na Prostějovsku se koná valná hromada tento pátek 19. března.

Jak to ale bude s účastí na valné hromadě? Na rozdíl od okresních totiž ta krajská probíhá prezenčně. Panuje tedy tušení, že někteří delegáti z obav o své zdraví nedorazí? „Obavy máme, že někdo bude pozitivní nebo že se nebude chtít nakazit. Snažíme se ale před valnou hromadou udělat servis klubům, aby se testovalo přímo na místě,“ řekl Pavel Peřina, jak by chtěl Olomoucký Krajský fotbalový svaz předcházet nízké absenci delegátů.

Ať už bude nakonec kandidovat kdokoli, Stanislav Kaláb má po dvaceti letech ve funkci o nástupci jasno. „Měl by pokračovat v tom, aby byl schopný zabezpečit dostatek prostředků na podporu mládeže. Na to jsme se docela soustředili. Kraj je nyní v dobré finanční kondici a je tak schopný pomáhat GTM (Grassroots trenéra mládeže - pozn. red.), aby se skutečně věnovali výchově dětí. A chtěli bychom najít způsob, jak pomoct mládežnickým trenérům,“ vzkázal na dálku.  (sob)