Nedávná zpráva Večerníku o krmení koček u Domova seniorů v Nerudově ulici vyvolal řadu reakcí. Text vznikl na základě podnětu lidí, kterým se nelíbí, že jedna z obyvatelek města nechává misky s krmením pro kočky na pozemcích poblíž jejich obydlí. Na jejich stížnosti reagovala milovnice zvířat a zakladatelka spolku Mourek Prostějov Jana Seifriedová, která se toulavým a opuštěným kočkám snaží dlouhodobě pomáhat.

Zástupkyně spolku nesouhlasí s přístupem Městské policie Prostějov a odmítá přirovnání koček k holubům. „Kočka stejně jako pes je zvíře v zájmovém chovu a obec má povinnost se o něj postarat. To, že strážníci odchytávají a starají se jen o zatoulané psy, víme.  Je to proto, že pes může někoho pokousat a to by byl malér,“ argumentuje Jana Seifriedová, zástupkyně spolku, který je podporován i ze strany prostějovského magistrátu. 

Podle Seifriedové zákaz krmení koček nic nevyřeší. „Pokud by se vyčlenilo místo, kde by paní mohla pravidelně jednou za den kočičky nakrmit, zvířata by si na místo i pravidelný čas zvykla. Misky od jídla by pak mohly být po krmení odstraněny. Paní jsme rovněž slíbili, že jak skončí mrazy, všechny kočky vykastrujeme, aby se na místě nepřemnožily. Omezení potravy má za následek pouze oslabení zvířat, u nichž se pak snáze šíří různé choroby,“ dodává Jana Seifriedová, která naopak vítá, pokud lidé o nějakou kolonii koček pečují. „Vždy jim rádi pomůžeme s odchytem a následnou kastrací. Počet zvířat se tak reguluje a zvířata se drží na daném místě, kde jsou krmena a mají případně i zateplené boudičky. Řešením by byla městem povolená krmná místa, jako to vidíme na příkladech ze zahraničí,“ navrhla Jana Seifriedová, jež nám i poskytla telefonický kontakt na paní krmící kočky poblíž domova seniorů. Na něj se však Večerník opakovaně nedovolal.