Otázka, kterou si klademe i my v Domově pro seniory v Jesenci. Obavy o budoucnost střídá naděje. Jsme silní a společně všechno zvládneme! Pozitivní motivace a individuální podpora jsou v této nelehké pandemické době jedněmi z nejdůležitějších atributů mezilidských vztahů.

O naše zdraví se pečlivě stará tým zdravotních sestřiček a ošetřovatelek, které nám každý den nejen měří tělesnou teplotu, ale především dohlíží na naši fyzickou kondici a přidružené zdravotní problémy. Pro zvýšení naší bezpečnosti při kontaktu s druhými lidmi jsou nám denně poskytovány chirurgické roušky a respirátory.

Méně se osobně vídáme se svými blízkými, pro které je současná situace také složitá. Za zpřísněných hygienických a bezpečnostních podmínek jsou v našem zařízení realizovány návštěvy klientů rodinnými příslušníky. Nově byla zavedena a je i hojně využívána možnost kontaktních hovorů přes aplikaci skype, která představuje zcela bezpečný způsob komunikace.

Jsme opatrní. Chrání nás zaměstnanci domova, jsme ohleduplní a zodpovědní k sobě navzájem. Někdy je to těžké. Stýská se nám po společných aktivitách, delších procházkách – posteskne si nejeden klient či klientka.

O to více se věnujeme individuálním činnostem, motivací se snažíme zachovat pozitivní náhled na situaci. Důležitá je pravidelnost, zábava a humor. Čteme zprávy, předáváme si informace. Seznamujeme se s horoskopy, diskutujeme nad jídelníčkem. Procvičujeme paměť i tělo. Poznáváme osobnosti, objevujeme pranostiky. Vzpomínáme a soutěžíme. Hrajeme rozmanité společenské hry, provádíme motorická cvičení, skládáme puzzle, luštíme křížovky, malujeme, vytváříme dekorace. Pečujeme o naše roztomilá zvířátka.

Prostřednictvím smysluplných aktivit se soustředíme na jedinečnost člověka. Provádíme různorodé terapeutické činnosti nebo se jen zastavíme a nasloucháme, sdílíme životní osudy, radosti i starosti. Odměnou se stávají životní zkušenosti kouzlící radost ze společně prožité chvíle. 

V období vládních restrikcí nám zajišťují pracovníci domova ve větší míře i nákupy dle našich individuálních přání a potřeb.  Tým zdravotníků z Fakultní nemocnice Olomouc již realizoval v našem domově aplikaci vakcíny proti onemocnění covid-19, což nám přináší větší pocit ochrany a zároveň nám dává i tu potřebnou naději na návrat k normálnímu způsobu života. Příslib znovuzískání podmínek obyčejného dne bez omezujících opatření se možná brzy naplní.