Tohle je v dnešní době hodně citlivé téma! Zatímco dříve bylo každému jedno, kolik lidí si na svou narozeninovou oslavu člověk pozve, nyní je něco podobného ostře sledováno. A obzvláště se to týká těch, kteří by na dodržování pořádku měli dohlížet.

Dle zdroje Večerníku se v průběhu nouzového stavu měla v prostorách vojenských kasáren v Olomouci konat oslava, po níž mělo onemocnět asi 20 ze zhruba 50 pozvaných hostů.

V polovině února se v době nouzového stavu měla v prostorách kasáren Velitelství Vojenské police (VeVP) v Žižkových kasárnách v Olomouci konat oslava, kterou svolal jeden z příslušníků VeVP. Akce se mělo zúčastnit zhruba 50 lidí zejména z řad zaměstnanců VeVP Olomouc. „Buďto mělo jít o jeho narozeniny, nebo snad o narození dítěte. Po jejím skončení mělo být u dvaceti z přítomných zjištěn koronavirus, z toho dva s vážnějším průběhem údajně skončili ve Fakultní nemocnici Olomouc. Volal mi to rozezlený kamarád, který mi to opakovaně potvrdil. Zatímco po příchodu do zaměstnání musí nyní každý podstupovat testování, tak tady si padesát lidí už během nouzového stavu, kdy to bylo zakázáno, udělalo oslavu a nikdo to neřešil,“ řekl nám v průběhu uplynulého týdne muž, jehož identitu Večerník má k dispozici. „Tuto informaci mi potvrdil další zaměstnanec velitelství,“ dodal muž s tím, že pořádání oslav narozenin přímo v kasárnách nebylo ničím úplně výjimečným.  

V nemocnici skončil jediný zaměstnanec

Večerníku se uvedené skutečnosti u oficiálních míst potvrdit nepodařilo. Naopak podle nich se jedná o záměrně vypuštěnou fámu. „V prostorách Velitelství Vojenské policie Olomouc (VeVP Olomouc), které sídlí v Žižkových kasárnách v Olomouci, se v uvedené době, ale ani v minulosti nekonala oslava narozenin ani jiné akce společenského charakteru,“ reagovala na naše dotazy Nikola Rimkevič Hájková, tisková mluvčí Vojenské policie.

Ta zároveň připustila zvýšený počet nakažených covidem-19  u olomouckého velitelství v daném období. Měla však pro něj zcela jiné důvody. „Nárůst nakažených se projevil zejména v důsledku nasazení příslušníků VeVP Olomouc v nemocničních zařízeních v Brně a Olomouci, kde se také infikovali. Další případy byly dle našich zjištění způsobeny zejména přenosem nákazy v rodinném prostředí. Počet případů odpovídal průměru celorepublikového nárůstu nakažených,“ vysvětlila Nikola Rimkevič Hájková, podle níž VeVP Olomouc za celou dobu pandemie eviduje pouze jeden vážnější průběh onemocnění vojenského policisty, který vyžadoval hospitalizaci.