Máte děti? A chodili jste pravidelně na nedělní pohádky do prostějovské sokolovny? Nebo jste se na představení dlouho chystali, ale zatím vám to nikdy nevyšlo? Či jste o těchto sokolských divadelnících ještě nikdy neslyšeli? Ať už je to jakkoliv, pak byste měli na internetu minimálně vyzkoušet YouTube kanál prostějovského souboru Pronitka.

 

Dokud to bylo možné, tak divadelníci z Pronitky vystupovali naživo v prostějovské sokolovně. Zde mohli diváci sledovat pohádkové příběhy plné písniček, povídání, hádanek a her v podání krásných loutek ze dřeva a textilu vzbuzujících u dětí dojem živých bytostí.

Na svůj YouTube kanál členové souboru původně umisťovali pouze krátká videa, kterými doplňovali své autorské pohádky. Nedávno se zde však mimo jiné objevilo celé zhruba půlhodinové představení „Honza hádanek král“.

„Byla jsem připravená na loutkovou pohádku a moc mile mne překvapil obsah videí. Nezhlédli jsme zatím vše a přes počáteční odstup se děti nakonec hádaly, které video pustíme dřív. Hleděla jsem, jak je vysílání snadno vtáhlo do děje, hádaly hádanky, zpívaly písničky, napodobovaly kroky, a to úplně bezprostředně. Délka videí je fajn,“ zhodnotila obsah YouTube kanálu babička Helena, která krátká videa pustila svým dvěma vnoučatům. „Osmiletá Andulka zná pohádky z loutkového divadla a videa se jí moc líbila. Šestiletému Filípkovi se nejvíc líbila kočka a hra. Mě dostala hra Honzo vstávej – dlouho jsem si na ni nevzpomněla a přitom jsme ji kdysi hrávali tak často. Musela jsem připravit pravidla na odpoledne, jak půjdeme s ostatními vnoučaty ven, aby si ji mohla zahrát. Super!“ dodala paní Helena.

Všichni, kteří mají rádi české pohádky, se tedy mohou přihlásit do facebookové skupiny Loutkového divadla Pronitka, aby nepřišli o nová videa. Na sociálních sítích je pak mohou komentovat. „Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, že to, co s našimi loutkami děláme, když nemůžeme hrát naživo, má smysl,“ vzkázala za tým Studia Pronitka principálka Lucie Hlačíková.